Bild på Vörtbröd

Vörtbröd

Milda, www.milda.se
fre, 2010-05-28 10:47

Receptet ger

3
limpor

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 4 dl vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl. (275 g)
  • 2 flaskor porter, à 33 cl, rumstempererad
  • 1/2 dl Milda flytande margarin, (eller 50 g Milda i folie)
  • 75 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk mörk brödsirap
  • 1 ½ msk fänkål. malen
  • 1 ½ msk ingefära, malen
  • 2 tsk nejlikor, malda
  • 3 msk pomeransskal. malda
  • 2-3 dl russin
  • 18 dl rågsikt, (990 g)

Gör så här

  1. 1. Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ett dygn.

    2. Tillsätt rumsvarm porter, matfett, jäst, salt, sirap, kryddor och russin.

    3. Arbeta in rågsikten och spara lite av mjölet till utbakningen.

    4. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Sätt ugnen på 250°C.

    5. Arbeta degen blank och smidig och baka ut 3 limpor och lägg i en bakplåtspapperklädd långpanna. Skär ett rutmönster med en vass kniv.

    6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 200°C och grädda ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.