Bild på Vörtbröd - Mildas julrecept

Vörtbröd - Mildas julrecept

Milda, www.milda.se
ons, 2010-05-26 11:22

Receptet ger

4
limpor

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1 dl Milda flytande margarin, (eller 100 g Milda i folie)
  • 2 flaskor porter, à 33 cl
  • 3 ½ dl svagdricka
  • 100 g jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk kryddnejlikor, malda
  • 1 msk ingefära, malen
  • 1 msk pomeransskal, malda
  • 1 msk anis, stött
  • 1 msk fänkål, stött
  • 3 dl russin
  • 3 liter rågsikt, (1, 65kg)

Rubrik

  • Pensling

Ingrediens

  • 1 msk mörk sirap
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. 1. Blanda margarin, porter och svagdricka och låt blandningen bli fingervarm, 37°C.

    2. Smula sönder jästen i degbunken och häll över den ljumma vätskan och rör om så att jästen löser sig.

    3. Tillsätt sirap, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. Det tar ca 10 minuter för hand. I hushållsassistent tar det ca 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.

    4. Täck över degen och låt den jäsa 45 minuter på varm och dragfri plats.
    Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.

    6. Knåda varje del smidig och slät. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem på
    bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med flytande margarin, så blir det lättare att dela bröden när de är gräddade.

    7. Sätt ugnen på 225°C.

    8. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till nästan sin dubbla storlek, ca 45 minuter.

    9. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 minuter.

    10. Pensla bröden med en blandning av sirap och vatten. Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.

     

Bakat varje jul i snart 15

Bakat varje jul i snart 15 år. Blir mycket bra! Utelämnar dock russin, anis och fänkål som inte uppskattas av familjen.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.