Bild på Halloween bundtcake

Halloween bundtcake

baka.se
fre, 2014-10-24 12:07

En bundt cake är en amerikansk variant på vår sockerkaka. Namnet är inte knutet till ett specifikt recept utan mer till formen den bakas i, en kakform med hål/skorsten i mitten. Vanligt för bundtcakes är också att de pudras med socker eller att man som i detta fall häller glasyr över. Det här är vår variant på en Halloween bundt cake, den tar lite tid på sig i ugnen och är godast att äta direkt när den har svalnat lite. Vi har valt att marmorera kakan med inslag av orange och kakao. Det går lika bra att utesluta detta ur receptet.

Receptet ger

1
st
form

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 7-8 dl vetemjöl
  • 300 g smör osaltat
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 3 st ägg
  • 1 st äggula
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljarom
  • 1 dl kakao
  • Dr. Oetker Gelfärger röd och gul

Rubrik

  • Glasyr

Ingrediens

  • 2 dl florsocker
  • några tsk vatten
  • Dr. Oetker Gelfärger röd och gul

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla formen med smält smör och mjöla/bröa den. 

  2. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt.

  3. Tillsätt äggen och äggulan ett i taget samt vaniljarom.

  4. Blanda samman vetemjöl, salt, bakpulver och bikarbonat.

  5. Tillsätt mjölblandningen varvat med yoghurten i äggsmeten.

  6. Häll över en tredjdel smet ungefär i en annan bunke. Färga den orange med hjälp röd och gul gelfärg. Ett tips är att arbeta växelvis med färgerna för bättre kontroll. Vi började med gul, sedan lite rött, sedan gult igen tills vi fick en härlig pumpaorange ton.

  7. Tillsätt kakao i den kvarvarande smeten. 

  8. Häll först kakaosmeten i formen. Häll därefter den orangea smeten. Gör några skär med en matkniv så att de olika färgerna blandas och marmoreras lite. 

  9. Grädda kakan i mitten av ugnen i 60-75 minuter. Provstickan ska inte vara kletig när du tar ut kakan. Låt kakan svalna en stund innan du stjälper upp den, annars finns risk att den spricker.

  10. Medan kakan svalnar, rör samman florsocker, vatten och röd och gul gelfärg till en orange glasyr. Det är bra om den är lite trögflytande. Häll glasyren över kakan och sätt den svalt en stund så att glasyren stelnar.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.