Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Julgranskaka

Recept på en mjuk och saftig kaka med överraskning i mitten! Passar perfekt på dessertbordet till jul.

Till receptet behövs en långpanna ca 22x30 cm och en avlång brödform. Dessutom behöver du ett pepparkaksmått i form av en gran som inte är högre än brödformen.

Vote
(9)

Räcker till 1 st kaka

Räcker till...

1 st kaka

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Julgran
  • 125 g mjukt smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk Dr. Oetker Pepparmintsarom
  • 2 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • ca 0,5 tsk Dr. Oetker Grön Gelfärg
Chokladkaka
  • 225 g mjukt smör
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 1 dl Dr. Oetker Kakao
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 dl mjölk
  1. Rör samman smör, socker och pepparmintsarom till granen. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ned gelfärgen. Blanda mjöl och bakpulver och blanda samman  smeten utan att röra för mycket. Häll degen i en smord långpanna. Grädda mitt i ugnen vid 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna något.

  2. Ta ut granar med pepparkaksmått och stapla dem liggandes ovanpå varandra.

  3. Chokladkaka:

    Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Vispa ned äggen, ett i taget. Rör ihop kakao, vetemjöl och bakpulver och vänd ned det i smeten.

    Häll lite av smeten i sockerkaksformen. Ställ julgranarna i formen intill varandra i en lång rad. Täck granarna med smet, först på sidorna och sedan ovanpå. Grädda vid 150 grader i ca 50 minuter. Låt kakan svalna på ugnsgaller.

  4. Skär kakan i tjocka skivor innan servering, så den dekorativa granen syns.