Klassisk Sockerkaka med kanderat apelsinskal
Klassiskt recept, saftig hembakt sockerkaka som här fått ett tjockt täcke av kristyr och kanderat apelsinskal.
Kommer göra succé på kakbuffén!
Räcker till ca 8-10 bitar
ca 8-10 bitar
Ingredienser
Så gör du
- Du behöver smör och ströbröd till formen
- 200 g rumsvarmt smör
- 2½ dl socker
- 3 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- ½ apelsin finrivet skal och pressad saft
- ½ dl mjölk (3%)
Dekoration:
- Dr. Oetker kristyr vit
- 2-3 msk Dr. Oetker Kanderat Apelsinskal
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter.
Rör smör och socker poröst, rör ner äggen, ett i taget och bland noga.
Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och tillsätt i smeten, lite i taget. Blanda noga till en slät smet. Tillsätt finrivet apelsinskal, pressad saft och mjölk, blanda.
Skeda ner smeten i den väl smorda och bröade formen. Grädda kakan långt ner i ugnen, ca 50-55 minuter tills kakan är genomgräddad.
Stjälp upp kakan på ett fat och låt den svalna med formen över sig.
Dekorera med kristyr och kanderat apelsinskal.