Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(17)

Morotskaka

Något så busenkelt som morotskakan som kan bli så lyxigt gott. Se till att du inte snålar med frostingen bara.

Vote
(17)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 24 rutor

Räcker till...

24 rutor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Morotskaka:
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 4 st morötter , mellanstora, ca 6 dl rivna
  • 200 g smör , normalt saltat, smält
  • 0,5 tsk malen kanel , kan ev uteslutas
Färskost frosting:
  • 200 g färskost (Philadelphia typ)
  • 50 g smör ,normalsaltat, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
Morotskaka:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller klä en 20X30 cm plåt med bakplåtspapper.

  2. Blanda i en bunke mjöl, bakpulver och vaniljsocker samt ev malen kanel.
    I en annan bunke vispa luftigt äggen och strösocker.

  3. Vispa mjölblandningen i äggsmeten och blanda i sist smör och rivna morötter.

  4. Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 20 minuter eller tills kakan har stelnat och fått fin färg.
    Låt den kallna i formen under en köksanduk innan du lägger på frosting och skär den i bitar.

Färskost frosting:
  1. Vispa smöret vit och fluffigt.
    Vispa färskosten för sig och blanda med smöret.

  2. Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.

  3. Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist. 

  4. Jag har blivit helt galen i Bubbelgum essens så nu för tiden smaksätter jag ALLT med den. Jag "tappade" två droppar även i denna frosting. Jag överdriver inte när jag säger att det gav morotskakan den där pricken över i-et, hur konstigt det än låter.