Bild på Salted caramel brownie

Salted caramel brownie

Dr. Oetker, www.oetker.se
ons, 2019-09-04 08:23

Recept på en ljuvlig brownie toppad med salt kola. Ett recept räcker till ungefär 20 bitar, men ett tips är att dubbla satsen för de är svåra att låta bli. 

Foto: Simona Muntean

Receptet ger

ca 20
bitar
en fyrkantig form ca 20x20 cm

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Brownies

Ingrediens

  • 140 g smör
  • 115 g mörk choklad hackad
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 2 st stora ägg
  • 1 tsk Taylor & Colledge Vanilla Paste
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao + 1 msk
  • 1 nypa salt

Rubrik

  • Salt karamell

Ingrediens

  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl brunt farinsocker
  • 2 msk vatten
  • 1 msk Dr. Oetker flytande glykos
  • 85 g osaltat smör i små kuber
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tsk Taylor & Colledge Vanilla Paste
  • flingsalt till dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

  2. Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brunt farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 5 minuter.

  3. Tillsätt äggen och vaniljpasta under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen. Jämna till ytan.

  4. Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen under tiden du gör saltkaramellen.

  5. Värm strösocker, brunt farin, vatten och glukos i en tjockbottnad kastrull över låg värme på spisen. Rör försiktigt tills sockret har lösts upp och den börjar puttra. Täck med lock i 2 minuter. Ta av locket och koka upp och sen i ytterligare 2–3 minuter. Rör om hela tiden.

  6. Tillsätt smöret och vispgrädden och rör om tills allt är helt inkorporerat. Låt koka upp och sen i ytterligare 7–8 minuter tills det bildas stora bubblor. Rör om ofta. Karamellen är klar när den släpper från kastrullens sidor när du rör. Gör eventuellt kultest genom att släppa en droppe i iskallt vatten och kontrollera konsistensen när droppen svalnar.

  7. Stäng av värmen och tillsätt salt och vanilj. Häll karamellen över kakan. Låt karamellen svalna något innan du strör över flingsalt. Låt kakan kallna innan du ställer den i kylskåpet för minst 2 timmar. Dela i lagom stora bitar. 

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.