Bild på Smörkaka med mandelspån
Bild på Smörkaka med mandelspån
Bild på Smörkaka med mandelspån

Smörkaka med mandelspån

Dr. Oetker, www.oetker.se
tis, 2010-03-09 17:37

Receptet ger

ca 20
bitar

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 50 g jäst
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 knivsudd salt
  • 1 st ägg

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 100 g Dr. Oetker mandelspån

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen bli ljummen. Tillsätt jäst och rör tills den löst sig.

  2. Blanda samman mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en degbunke. Tillsätt jästmjölken samt ägget och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 minuter på dragfri plats.

  3. Smörj en långpanna (cirka 30 x 40 cm) eller täck den med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Tryck ut degen i långpannan så den täcker hela botten. Låt jäsa ca 15 minuter.

  4. Gör små fördjupningar i kakan med cirka 3 cm mellanrum. Lägg en liten smörklick i varje fördjupning. Blanda socker och vaniljsocker och strö detta över degen omväxlande med mandelspån. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter i 200° C (varmluft 180° C). Låt kakan svalna under bakduk.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.