Morotsfrallor

Ritaz
ons, 2010-05-26 08:36

Saftiga och nyttiga frallor som passar till all slags pålägg. De får sån härlig färg av rivna morötter.

Jag använder alltid surdeg i stället för jäst. Men det här är grundreceptet.

Receptet ger

ca 20
st

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 50 g jäst
  • 50 g smör - går att byta mot olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl kli - t ex vetekli eller havrekli
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 4 dl finrivna morötter
  • 3 dl grahamsmjöl -Jag använder oftast grovt dinkelmköl i stället
  • 7-8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke.

    Smält smör i en kastrull.

    Tillsätt vatten, rör om och värm till 37 grader.

    Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst.

    Tillsätt resten av degvätskan.

    Rör ner salt, kli, solroskärnor, linfrön, de rivna morötterna och grahamsmjölet. Tillsätt sen vetemjölet lite i taget, så pass mycket att den blir smidig och släpper bunkens kanter.

    Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

  2. Ta upp degen på bakbordet och knåda in lite vetemjöl så att degen inte är kletig.

    Dela degen i 2 delar och dela varje del i 12 bitar. Eller gör 2 st limpor av degen.

    Forma varje del till en rund boll och lägg på bakpappersklädd plåt.

    Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.

  3. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 gra der, ca 18-20 minuter.

    Om du har gjort limpor i stället gräddas de i nedre delan av ugnen i ca 35 minuter.

    Låt svalna på galler.

Mycket goda och lättbakade:-)

5

Behövde mer mjöl men det beror på att morötter är så olika. Ibland lite torrare och ibland saftiga men det är inget problem! Man får anpassa mjölmängden därefter:-)

Hoppas de blir goda och

Hoppas de blir goda och saftiga. Dock fick jag tillsätta mer mjöl än vad det stod i receptet.

Bästa receptet!

Bästa receptet!

Detta är mitt absoluta

Detta är mitt absoluta favoritrecept på brödbullar. Känns lite nyttigare också än många andra.

Samma här, jag behövde

Samma här, jag behövde betydligt mycket mer mjöl av vad det stod i receptet.

Jättegott! Känns nyttigt och

4

Jättegott! Känns nyttigt och saftigt. Jag behövde dock ganska mycket extra mjöl för att degen skulle bli fast..

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.