Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Purpurmuffin

Blålila muffinar med mjuk marängtopping fyllda med intensiv blåbärssmak.

Sugarcandymountain

Vote
(10)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 14 st

Räcker till...

14 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Blåbärskompott
  • 500 g blåbär (frysta eller färska)
Marängtopping
  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
Muffinar
  • 3,5 dl strösocker
  • 230 g smör eller margarin
  • 2 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,2 dl blåbärspuré
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)
  1. Häll blåbären i en kastrull och koka upp. Låt sedan sjuda i 30-45 minuter tills så pass mycket vätska har försvunnit att det är en kompott av det hela. Rör om då och då. Låt svalna lite.

  2. Gör marängtoppingen nu, medan verktygen är rena. Vispa äggvitorna i en bunke fri från vatten och fett, med lika rena vispar på en elvisp. Vispa på låg hastighet tills ett fluff har bildats. Häll sedan i lite socker i taget och vispa på hög hastighet. Häll i mer socker när allt ihällt socker har lösts upp. Låt det ta tid. Ställ bunken i kylen.

  3. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Vispa socker och smör luftigt. Låt det ta några minuter. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i mjölken. Rör ner 1,2 dl av blåbärspurén.

  5. Sikta mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ihop. Vänd ner i smör- och blåbärssmeten.

  6. Fördela smeten i 14 formar (fler eller färre beroende på storlek). Fyll formarna till 3/4. Använd med fördel en muffinsplåt, annars använd väldigt stabila formar. Grädda i ca 18-20 minuter (också tiden beroende på hur stora du gör dem.)

  7. Låt muffinarna svalna helt. Vänd då försiktigt ner resterande blåbärspuré i marängsmeten och spritsa eller skeda ut på muffinarna. Ät genast eller förvara i kylen.