Blåbärspaj
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 5-6 bitar
5-6 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 75 gram smör + lite smör till formen
- 4 st äggulor
- 1/2 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker + 1 tsk till blåbären
- 1 dl socker
- 250 gram blåbär
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smörj formen med smör.
Blanda bakpulver, vaniljsocker, mjöl. Tillsätt sockret och smöret, smöret ska inte vara för kall och inte heller smältas utan bara så det går att knåda det. Sedan tillsätter du ägggulorna och knåder snabbt blandningen till en deg.
Till blåbären så häller du över lite socker och vaniljsocker och blandar lite.
Ungefär 1/4 del av degen ska sparas till ovansidan av pajen, med resten kan du börja trycka ut degen på formen.
Lägg sedan blåbären i formen, om du vill ha blåbären lite sötare så kan du ringla över lite honung eller strö över mer socker.
Du kan själv bestämma över hur du vill ovansidan av pajen ska se ut. Du kan smula degen över blåbären eller göra "galler."
Om du vill göra "galler" så gör du så här, kavla degen och skär degen till ränder och sätt dem sedan på pajen vertikalt och gör samma sak vertikalt. Grädda i ugn i ungefär 20-30 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg.