Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Fruktmaräng

En riktigt luftig maräng, och under den ett lager med jordgubbar eller kanske blåbär?

 

Om du använder frysta bär så låt dem tina helt innan du lägger dem i pajskalet. Saften som bildas när bären tinar tar du tillvara, kokar upp med lite socker och svalnar. Ringla sedan över marängen som dekoration innan servering.

Tekla

Vote
(7)
Kategorier
Recepttyp Pajer

Ingredienser

Så gör du

Pajskal:
  • 150 gram smör
  • 200 gram vetemjöl
  • 40 gram farinsocker
Fyllning:
  • 3-4 dl bär eller finskuren frukt
Maräng:
  • 4 st äggvitor
  • 100 gram socker
Pajskal:
  1. Blanda samman mjöl, socker och smör till pajskalet. Knåda samman tills du får en deg som går att kavla. Låt degen vila svalt en stund.

  2. Kavla sedan ut degen så den täcker en pajform på cikra 26 cm.

  3. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt skalet svalna.

Fyllning:
  • Rensa och skär frukt eller bär i bitar. Fördela jämnt över hela pajskalet.

Marängen:
  1. Rengör en bunken noga. Vispa upp äggvitan tillsammans med hälften av sockret. När marängen börjar bli vit och luftig vispar du i resten av sockret. Vispa för hand eller med elvisp på medelhög hastighet. Vispa tills marängen är styv och du kan vända bunken uppochner utan att innehållet rinner.

  2. Spritsa ut marängen eller bred ut den över hela pajen.

  3. Strö försiktigt över lite socker över ytan.

  4. Grädda i 250 grader tills marängen fått fin färg på ytan. Obs! Detta går snabbt och det är mycket lätt att bränna ytan! Passa därför marängen noga.

  5. Servera ljummen eller kall, som den är eller med glass.