Bild på Kanelpaj med karamelliserade äpplen och macademianötter
Bild på Kanelpaj med karamelliserade äpplen och macademianötter

Kanelpaj med karamelliserade äpplen och macademianötter

Alicias kokbok, Alicias Kokbok
fre, 2016-11-11 15:32

Den här pajen kom till precis så för att jag kände att jag ätit den vanliga smulpajen och äppelkakan tillräckligt. Det är klart jag uppskattar det också men jag ville testa en annan variant och visa för er. Jag spånade lite och skapade denna kanelpajen fylld med karamelliserade äpplen (+ en liten skvätt god rom) och macademianötter. Hur gott låter inte det? Jag kan meddela er att detta blev en FULLTRÄFF här hemma! Den här serveras med vaniljsås eller glass. Vaniljglass om jag får bestämma. Men det gör man precis som man vill såklart. 

 

Receptet ger

1
st
rund form ca 21 cm i diameter

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Pajdeg

Ingrediens

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör delat i kuber
  • 1 msk kanel
  • 1 msk socker
  • ca 0,5 dl vatten

Rubrik

  • Romkaramelliserade äpplen

Ingrediens

  • 3 st äpplen delade i mindre bitar
  • 2 dl socker
  • 40 g smör
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 dl vatten
  • 0,25 dl Rom

Rubrik

  • Du behöver också

Ingrediens

  • 1-2 dl saltade macademianötter
  • florsocker till servering
  • vaniljsås eller glass till servering

Gör så här

  1. Romkaramelliserade äpplen: Smält sockret tills det är gyllene i en kastrull. Häll därefter ner äpplena, kanelen och smöret. Rör om. Tillsätt nu rom och vatten. Låt det sjuda samman i cirka 10 minuter eller tills äpplena mjuknat och såsen tjocknat. 

  2. Mät upp mjöl, kanel och socker i en bunke. Häll ner smöret delat i kuber. Smula sönder smöret i mjölet så att små riskorn bildas. Häll därefter på 0,5 dl vatten och forma till en deg. Om degen inte går ihop kan du tillsätta mer vatten. 

  3. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Kavla ut degen och lägg i en pajform som är cirka 21 cm i diametern. Det som blir över sparar du så länge på bänken. 

  5.  Täck pajskalet med de romkaramelliserade äpplena. Se till så att all sås de ligger i hänger med. Strö ut macademianötter ovanpå. 

  6. Den pajdegen som blir över kan du kavla ut igen och stansa ut runda cirklar eller annat mönster och lägga ovanpå pajen. Detta är helt valfritt. Om du gör det bör du pensla degen med ett uppvispat ägg innan du sätter in formen i ugnen. 

  7. Ugnsbaka pajen i cirka 15-20 minuter eller tills skalet är gyllene och fyllningen puttrar. 

  8. SERVERA SÅ HÄR:  Pudra gärna över lite florsocker innan servering och servera med glass eller vaniljsås. 

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.