Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Kanelpaj med karamelliserade äpplen och macademianötter

Den här pajen kom till precis så för att jag kände att jag ätit den vanliga smulpajen och äppelkakan tillräckligt. Det är klart jag uppskattar det också men jag ville testa en annan variant och visa för er. Jag spånade lite och skapade denna kanelpajen fylld med karamelliserade äpplen (+ en liten skvätt god rom) och macademianötter. Hur gott låter inte det? Jag kan meddela er att detta blev en FULLTRÄFF här hemma! Den här serveras med vaniljsås eller glass. Vaniljglass om jag får bestämma. Men det gör man precis som man vill såklart. 

 

Vote
(11)

Räcker till 1 st rund form ca 21 cm i diameter

Räcker till...

1 st rund form ca 21 cm i diameter

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Pajdeg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör delat i kuber
  • 1 msk kanel
  • 1 msk socker
  • ca 0,5 dl vatten
Romkaramelliserade äpplen
  • 3 st äpplen delade i mindre bitar
  • 2 dl socker
  • 40 g smör
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 dl vatten
  • 0,25 dl Rom
Du behöver också
  • 1-2 dl saltade macademianötter
  • florsocker till servering
  • vaniljsås eller glass till servering
  1. Romkaramelliserade äpplen: Smält sockret tills det är gyllene i en kastrull. Häll därefter ner äpplena, kanelen och smöret. Rör om. Tillsätt nu rom och vatten. Låt det sjuda samman i cirka 10 minuter eller tills äpplena mjuknat och såsen tjocknat. 

  2. Mät upp mjöl, kanel och socker i en bunke. Häll ner smöret delat i kuber. Smula sönder smöret i mjölet så att små riskorn bildas. Häll därefter på 0,5 dl vatten och forma till en deg. Om degen inte går ihop kan du tillsätta mer vatten. 

  3. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Kavla ut degen och lägg i en pajform som är cirka 21 cm i diametern. Det som blir över sparar du så länge på bänken. 

  5.  Täck pajskalet med de romkaramelliserade äpplena. Se till så att all sås de ligger i hänger med. Strö ut macademianötter ovanpå. 

  6. Den pajdegen som blir över kan du kavla ut igen och stansa ut runda cirklar eller annat mönster och lägga ovanpå pajen. Detta är helt valfritt. Om du gör det bör du pensla degen med ett uppvispat ägg innan du sätter in formen i ugnen. 

  7. Ugnsbaka pajen i cirka 15-20 minuter eller tills skalet är gyllene och fyllningen puttrar. 

  8. SERVERA SÅ HÄR:  Pudra gärna över lite florsocker innan servering och servera med glass eller vaniljsås.