Nektarinpaj
Passa på att nyttja nektariner när det är säsong för dem!
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 4-6 portioner
4-6 portioner
Ingredienser
Så gör du
- 150 g smält smör
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 ½ dl havregryn
- ½ dl strösocker eller ljust muscovadosocker (smaksak!)
- 150 g smör rumsvarmt
- 2 dl strösocker eller ljust muscovadosocker (smaksak!)
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- 3 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 tsk nektariner
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med pajbotten: blanda det smälta smöret med mjöl, havregryn och socker. Tryck ut degen i en pajform (eller ugnsform), ca 22 cm i diameter. Förgrädda skalet ca 10 minuter tills det fått fin färg och låt det sedan svalna. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Rör det mjuka smöret poröst tillsammans med socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten kraftigt mellan varje ägg (använd gärna elvisp). Blanda mjölet med bakpulver och sikta ner det i smeten, rör smeten slät. Häll smeten i pajskalet. Skär nektarinerna i klyftorna (behåll skalet på) och tryck ner dem i smeten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 35-40 minuter tills den fått fin färg. Låt den svalna så att pajen sätter sig något. Pudra gärna över florsocker vid servering. Servera pajen med lättvispad grädde eller något annat gott du gillar, förslagsvis vaniljsås!