Spröd äppelpaj med kokos och koriander
Kokos och koriander ger det lilla extra till äppelpajen.
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 1 paj
1 paj
Ingredienser
Så gör du
Pajdeg
- 125 g Milda mat och bakmargarin
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
Fyllning
- 4 st äpplen, syrliga, stora
- 1 dl kokosflingor
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5 msk koriander, malen
- rivet citronskal
1. Börja med pajdegen. Skär margarinet i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med vetemjöl. Finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Vira in pajdegen i plastfolie och låt den vila kallt i 1 timme. Sätt ugnen på 225°C.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 200°C.
3. Skölj och skrubba citronen, riv det yttersta gula skalet på ett rivjärn. Blanda ihop kokos, socker, farin, koriander och finrivet citronskal i en skål. Strö ut 1/3 av blandningen på pajbotten.
4. Skölj och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg i pajskalet.
5. Strö resten av kokosblandningen över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i 20 - 25 minuter. Servera pajen ljummen eller kall med luftigt vispad vaniljvisp.