Prinsess-Semla

cookiesandsweets.se, cookiesandsweets.se
tis, 2017-01-17 14:08

Recept på en nyskapande semla med marsipan.

Receptet ger

16
st
stora eller 32 st minisemlor

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 50 gram jäst
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 10 dl mjöl

Rubrik

  • Ingredienser fyllning

Ingrediens

  • 400 gram mandelmassa
  • lite mjölk eller vispgrädde
  • inkråm från bullarna

Rubrik

  • Garnering

Ingrediens

  • 4-5 dl vispgrädde
  • ca 1 dl florsocker
  • 1 tsk hallonsylt till varje semla
  • 500 gram marsipan
  • gelefärg att färga marsipanen med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200º.

  2. Smält smör i en kastrull på spisen.

  3. Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37º.

  4. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.

  5. Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget.

  6. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. 

  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till den minst har dubblat sin storlek.

  8. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 16 bitar som du rullar till runda bullar.

  9. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende på ugn.

  11. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.

  12. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Tips: blanda i en knivsudd bakpulver när du vispar grädden.

  13. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så att det bildas ett hål.

  14. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.

  15. Fördela fyllningen i hålen på bullarna och lägg i en tsk hallonsylt

  16. Kavla marsipanen tunt och ta ut rundlar som är minst 1 cm större än bullen utan lock.

  17. Smeta lite grädde runt om den fyllda bullen och släta till kanterna precis som på en tårta.

  18. Kavla en bit marsipan, lägg över locket och stansa ut cirklar. Lägg lite grädde på varje lock innan du lägger på marsipan.

  19. Spritsa rikligt med grädde över bullen och sätt på locken. Strö över florsocker.

Prinsess-semlor

Goda och så fina :)

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.