Prinsessemlor

Dr. Oetker, www.oetker.se
tors, 2017-02-16 16:17

Det här receptet är en blandning av semla och prinsessbakelse. Ett tips är att använda bakplåtspapper för att föra över marsipanen på semlan, (Det kan lätt gå sönder om man använder fingrarna.)

Börja med att göra grunden till semlan, tex med det här goda receptet på semlor utan tillsatt socker https://www.baka.se/recept/halsosamma-semlor

 

Receptet ger

3
st

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Marsipanöverdrag

Ingrediens

  • 40 gram smör
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2,5 msk sötströ
  • 3/4 msk Fiberhusk
  • 1,5 krm Dr. Oetker grön hushållsfärg

Rubrik

  • Mandelmassa

Ingrediens

  • 1 st äggvita
  • 3/4 dl mandelmjöl
  • 0,5 msk sötströ
  • 1-2 droppar Dr. Oetker bittermandelarom För dosering, häll färgen i locket eller använd pipett
  • 0,5 krm vaniljpulver

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk sylt gärna utan tillsatt socker/chiasylt

Rubrik

  • Marsipanöverdrag

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marsipanöverdraget, låt stå kallt i några minuter. Lägg därefter degen mellan två bitar bakplåtspapper och kavla ut, ta bort det översta pappret.

  2. Gör tre rundlar av två olika storlekar (totalt sex stycken). De ska passa på locket respektive på den undre delen av semmelbullen. Storleken beror givetvis på storleken på semmelbullarna. 

     

  3. Generellt kan man säga att den stora rundeln ska vara 4-5 cm större i diameter än vad botten är. Detta för att den ska räcka upp på semmelbullens kant. 

  4. Den lilla rundeln ska vara någon cm större än diametern för locket, då locket är böjt. Använd en mindre skål att trycka på marsipanen, och ett dl-mått till den lilla. Tänk på att marsipanöverdraget är skörare än ett ”vanligt” köpt, så det kan spricka. 

  5. Ta ut en rundel i taget, samt lossa den med en kniv från bakplåtspappret.

  6. Bred vispad grädde på semmelbullens kant och på locket innan marsipanen försiktigt förs på, annars fastnar inte marsipanen.

  7. Tag även hjälp av bakplåtspapperet som marsipanen ligger på för att föra upp kanterna (förhindrar att den spricker).  Vid sprickor, går det lätt att med fingrarna släta över detta och binda ihop marsipanen igen.

  8.  Vissa delar av marsipanen kan dessutom behövas tas bort, då det blir mer marsipan än vad som behövs till ytan på bullen (men det känner man efter själv vid arbetets gång)

Rubrik

  • Mandelmassa

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda.

  2. Fördela en klick sylt i bottnen på varje grop och toppa generöst med mandelmassa. 

  3. Toppa/spritsa med vispad grädde. Sätt på locket och pudra gärna med florsötning.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.