Saffransbutterkaka

Shireen, shireen.se
fre, 2017-07-21 11:01

Recept på julversionen av den klassiska butterkakan. Fylld med massor av godsaker!

Receptet ger

3
butterkakor

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Vetedeg:

Ingrediens

  • 50 g jäst röd, för söta degar
  • 5 dl mjölk 3%
  • 2 pkt saffran
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 st stora ägg
  • 14 dl vetemjöl special 840 g
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 st ägg till pensling

Rubrik

  • Mandelkräm:

Ingrediens

  • 300 g mandelmassa
  • 300 g rumstempererat smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl florsocker

Rubrik

  • Garnering:

Ingrediens

  • Pärlsocker och mandelflarn

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.

     

    Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffranet till max 37 grader. Häll över jästen.

     

    Rör ner socker, ägg och mjöl, lite i taget. 

     

    Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, cirka 10 minuter i köksassistent. 

     

    Låt jäsa under handduk i 1 timme medan du gör mandelkrämen.

     

     

     

  2. Smula ner mandelmassan i en bunke tillsammans med smöret. 

     

    Vispa tills allt går ihop. Smaksätt med vaniljpulver och florsocker. 

     

    Sätt ugnen på 250 grader.

     

     

     

  3. Knåda degen och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 40 x 50 cm. 

     

     

    Fördela mandelkrämen på de båda rektanglarna och bred ut med en palett eller slickepott. 

     

     

    Rulla ihop dem till två rullar och dela varje i cirka 20 bitar.

     

     

     

  4. Tag fram tre springformar, ca 24 cm i diameter och lägg rullarna i formarna, glest, en liten bit från varandra. 

     

     

    Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.

     

     

    Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelspån.

     

     

    Skjut in den första formen nederst i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Täck eventuellt med folie efter halva gräddningstiden.

     

     

    Låt svalna och servera gärna med lite vaniljglass.

     

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.