Saftigt fruktbröd

diningandcooking, diningandcooking.blogg.se
tors, 2016-01-14 16:11

Det här brödet är bakat efter Leilas recept men hasselnötterna och kanelen är borttaget. Det serverades till en rykande varm soppa, och det passade perfekt!  

Receptet ger

2
st
bröd

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 20 g färsk jäst
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl rågsurdeg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk mörk sirap
  • 7 dl vetemjöl special
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 liten påse torkade aprikoser
  • 100 g tranbär

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet, sirapen och rågsikten och arbeta ihop långsamt i en degblandare. Tillsätt lite av vetemjölet i taget och arbeta ihop till en smidig deg i ca 10 minuter i degblandaren, först långsamt och sen snabbare.

    Hacka aprikoserna grovt och tillsätt sedan dem och tranbären i degen, arbeta ihop snabbt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme till dubbel storlek.

    Strö lite mjöl på en arbetsbänk och dela degen i 2 delar, platta till varje bit till en rektangel och rulla sedan ihop den till en rulle och lägg i en brödform. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ställ in en långpanna längst ner i ugnen.

    Snitta bröden tvärs över och ställ sedan in dem i ugnen och sänk värmen till 210 grader. Ta en liten kopp med vatten och häll på långpannan så att det bildas ånga och stäng snabbt luckan.

    Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Ta ut bröden ur formarna på en gång och låt svalna på galler. 

     

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.