Baklava
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 25-35 bitar
25-35 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 1 paket filodeg
- 150 gram smör ,margarin funkar också bra
- Saft från 1 citron
- 1/2 kg hackade nötter Pistage, valnötter, mandel är utmärkt till baklava
- 3 dl socker
- 2 1/2 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Pressa ut citronsaft över en kastrull med vatten och socker. Koka vattnet och sockret i ungefär 10 minuter och låt sedan svalna.
Rulla ut filodegen. Pensla på filodegen med smöret. Lägg sedan nötter på ena sidan och rulla till en rulle, lägg dem i en plåt och smörj nu en gång till på hela rullen. Skär till bitar, du kan betsämma hur stora eller små bitar du vill ha det. Sedan ungefär 20 minuter i ugnen eller tills dem blivit krispiga och fått fin gyllenbrun färg.
Valfritt:
Garnera med hackade pistagenötter över baklavan.
Tillsätt valfri krydda till fyllningen såsom kanel.
När dem är klara så häller du över sockervattnet över baklavan och så låter dom svalna innan dom serveras.