Bild på Chokladsprängda havrekakor

Chokladsprängda havrekakor

marie 30
tis, 2010-05-25 07:16

En smaskig havrekaka med chokladbitar i.

Receptet ger

20
stycken

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 5,5 dl Gyllenhammars Havregryn
  • 4 dl extra fint vetemjöl
  • 150 gram mjukt smör
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl hackad mörk choklad
  • 3/4 dl kakao nibs
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 3/4 tsk rivet apelsinskal (valfritt)
  • 1/2 dl vatten

Rubrik

    Gör så här

    1. Värm ugnen till 200 grader.

    2. Blanda samman mjöl, bakpulver, smör, socker, havregryn och salt till en smulig deg. 

    3. Tillsätt sirap, hackade choklad, kakao nibs, apelsinskal (valfritt) och vatten. Blanda ihop till en deg.

    4. Rulla degen till en stor rulle (eller ett par små) ca 5 cm i diameter. Lägg i kylskåpet ca 30 minuter. Skär därefter rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på bakpappersklädd plåt.  

    5. Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och sätt in plåten med kakor mitt i ugnen. Grädda 12-15 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna på ett galler.  

    Jättebra recept som ger

    Jättebra recept som ger underbara nybakade kakor. En liten varning utfärdas för att avvika från ingredienslistan. De första två gångerna jag bakade kakorna utifrån receptet gjorde jag misstaget att använda havregryn och bakpulver av annat fabrikat än Gyllenhammar® och Dr. Oetker®. Jag säger inte vilka märken jag använde istället, men det var märken som är vanliga i butiken. Jag trodde att alla havregryn och allt bakpulver i stort sett är likadant. Men så fel jag hade. Kakorna blev inte bara missformade och simmiga utan de smakade dessutom inte så gott heller. Efter det andra misslyckade försöket tröstade min man mig med att det kanske var fel på receptet, men då slog det mig att jag faktiskt när allt kom omkring inte hade följt det helt till punkt och pricka. Jag bestämde mig för ett tredje försök och det är jag idag mycket tacksam för. Tydligen så är det något alldeles speciellt med just Gyllenhammars® och Dr. Oetkers® produkter. Jag vet inte om de i fabriken tillsätter något annat än havregryn och bakpulver i förpackningarna, eller om deras tillverkningsprocess är väldigt annorlunda från andra tillverkare, men stor skillnad är det. Kakorna blev helt perfekta när jag gjorde det med Gyllenhammars® havregryn och Dr. Oetker® bakpulver.

    Haha!

    Haha!

    Skriv kommentar

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    Betygsätt receptet i samband med din kommentar
    To prevent automated spam submissions leave this field empty.