Bild på Grundrecept för Chokladmacaroons
Bild på Grundrecept för Chokladmacaroons

Grundrecept för Chokladmacaroons

Tårtspecialisten.se
sön, 2010-05-23 19:53

Här kommer ett relativt enkelt recept på Macaroons med smak utav choklad. Har du missat dessa fina kakor? Det är spröda mandelkakor som fortfarande är mjuka, lite kladdiga inuti. Två utav dessa kakor "kopplas" samman med en valfri fyllning emellan, med det du tycker är gott, t ex smörkräm, ganachéer eller moussér. Detta recept innehåller bara grundreceptet för macaroonsen, själva mandelkakorna, men också flera viktiga tips för hur du verkligen går till väga för att lyckas med dina macaroons!

Receptet ger

25-35
st kakor

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

 • 4 st äggvitor
 • ½ dl socker
 • 150 g sötmandel (skållad, och skalad)
 • 2 dl florsocker
 • 2 dl chokladflorsocker

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 150 grader. Mal sötmandeln finkornigt (jag körde den i våran mixer i assistenten, på högsta speed). Sikta den luftig, eller "lufta" mandeln med en gaffel. Det förebygger att den malda sötmandeln klumpar ihop sig. Blanda sötmandeln med florsockret och "lufta" igen med en gaffel. Vispa äggvitorna hårt till ett vitt skum (tills det blir maräng, alltså) och tillsätt lite strösocker i taget. Vispa tills det blir en hård maräng. Marängen ska vara så hård att skålen skulle kunna hållas upp och ned över ditt huvud utan att du behöver ta en dusch efteråt.
  Häll ner mandel- och florsockerblandningen försiktigt i marängen. Vispa försiktigt tills allt har blandat sig ordentligt, och det har blivit en jämn smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse med macaroons-smeten och spritsa ut små, runda kakor i storlek utav en femkrona. Låt gärna plåten vila i 10-15 minuter innan kakorna läggs in i ugnen. Detta moment gör att den spritsade macaroons-smeten lägger sig fint och blir "stadigare" på plåten under gräddningstiden.
  Grädda kakorna längst ner i ugnen i cirka 12-18 minuter. Kakorna är klara när de lätt går att lossa från bakplåtspappret, och när är hårda utanpå men fortfarande kladdiga inuti.
  Lossa genast kakorna från bakplåtspapper och ställ dem för att svalna.
  Fyll sedan kakorna med det du tycker är gott!

  Tips!
  Det går jättebra att köpa färdigskalad sötmandel - du slipper stök med att skålla och skala mandel. Du behöver bara mixa/mala sötmandeln när du kommer hem. Man kan såklart också använda vanlig, oskalad sötmandel. Men då får man räkna med att kakorna inte blir lite "vita" och klara i färgen.
  Byt gärna ut sötmandeln mot andra nötter, t ex hasselnötter eller pistagenötter.
  Tänk på att du också kan färga dina kakor med hushållsfärg, blir jätteläckert med pastellfärgade macaroons!
  Om du tillsätter 2 dl chokladflor (halva mängden) istället för vanligt florsocker, vips har du fått lätt chokladsmakande macaroons! Mumsigt!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.