Kolakakor toppade med choklad
Resultatet blir supergoda kakor som smälter i munnen.
Ingredienser
Så gör du
- 110 g mjukt smör
- 150 g socker
- 1 st stor äggula
- 2 msk standardmjölk (3%)
- 2 tsk Vaniljextrakt
- 110 g mjöl
- 40 g kakako
- 1/2 tsk salt
- 1 st stor äggvita lättvispad
- 1-2 dl hackade hasselnötter
Kolatopping
- 10-12 st Werther's original karameller
- 3 msk grädde
Chokladtopping
- 50 g mörk choklad
- 1 msk corn syrup eller vanlig sirap
Börja med att hälla socker, smör, äggulor, mjölk och vanilj i en skål.
Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt mjöl, kakao och salt. Blanda vidare.
Packa in degen i plastfolie och sätt i kylskåpet i cirka 30 minuter. Därefter ska du göra små bollar av degen.
Vispa äggvita lätt i en skål och häll hackade hasselnötter i en annan skål.
Rulla först bollarna i äggvitan och låt de droppa av. Rulla de därefter i hasselnötterna. Pass på så att hela bollarna blir täckta.
Sätt bollarna på en bakpappersklädd plåt. Håll lite avstånd mellan bollarna. Tryck en liten fördjupning i mitten på varje boll. In i ugnen på 180 grader i cirka 12 minuter.
Värm karameller och grädde i en kastrull under omrörning.
Lägg en tesked kolatopping i varje fördjupning på kakorna.
Värm choklad och sirap i mikron i 1 minut. Rör väl. Häll chokladtoppingen i en spritspåse och klipp av ena hörnet. Spritsa chokladen i zickzack mönster över kakorna.