Bild på Lakritsmakroner med vit choklad och citrontryffel

Lakritsmakroner med vit choklad och citrontryffel

Dr. Oetker, www.oetker.se
fre, 2015-03-20 14:35

För den smakmedvetna kommer här en lite modernare kusin till den klassiska Sarah Bernhard- bakelsen!

Receptet ger

16-18
st

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Chokladtryffel

Ingrediens

  • 1 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 tsk Dr. Oetker citronarom
  • 200 g vit choklad grovhackad

Rubrik

  • Lakritsmakroner

Ingrediens

  • 200 g mandelmassa
  • 3 dl florsocker
  • lakritsarom efter smak
  • 1 st äggvita

Rubrik

  • Överdrag och dekoration

Ingrediens

  • 200 g vit choklad grovhackad
  • kakaopulver eller Dr. Oetker Saltlakritsflakes

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i blöt ca 10 min i kallt vatten. Blanda grädde och citronarom i en kastrull och värm tills massan nästan kokar. Ta bort kastrullen från spisen. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ned det i grädden. Rör om tills gelatinet löst sig. Häll gräddblandningen över den vita chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör till en slät smet. Täck massan med plastfolie och ställ i kylskåpet i minst 4 timmar.

  2. Lakritsmakroner: Riv mandelmassan. Blanda med florsocker, lakritsarom och äggvita i en skål. Knåda till en slät smet och låt vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Forma mandelsmeten till små kulor, ca 6 cm i diameter. Lägg kulorna på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till kakorna så de blir ca 1 cm tjocka. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter tills de får en gyllene färg. Låt svalna på galler.

  4. Vispa den kalla chokladkrämen med elvisp tills den är luftig. Fördela smeten på makronerna med en kniv och gör en liten kupol av choklad. Ställ kakorna i kylskåpet en stund.

  5. Smält chokladen över vattenbad. Ta bort chokladen från plattan innan den smält helt och rör om tills chokladen är slät och har rumstemperatur. Doppa kakorna i choklad så de täcks helt. Pudra ev. lite kakao över kakorna innan de stelnar, eller strö saltlakritsflakes över kakorna om du vill ha extra mycket lakritssmak!

Det där är en biskvie och

Det där är en biskvie och ingen makron

Visst är bakverket nära en

Visst är bakverket nära en biskvi! Och kärt barn har ju manga namn även i bakverkens värld....
En macron definieras som "liten mandelkaka" och en biskvi är "liten mandelkaka med smörkräm och choklad". I det här fallet är det en liten mandelkaka med vit choklad. En släkting till bade makroner, biskvier och Sarah Bernard alltså. Den är så god att den borde få ett eget namn, vi får väl fundera på det. Hoppas du tycker den är god, det tycker åtminstone vi!
Mvh Baka-redaktionen

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.