Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(35)

Äggfri salt caramell- och chokladtårta

En mycket god choklad och caramelltårta, med ett sting av salt! Ett måste för chokladälskaren, den är dessutom äggfri.

Marie_silver

Vote
(35)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 16 bitar

Räcker till...

16 bitar

Ingredienser

Så gör du

  • 200 gram smör
  • 200 gram mörk choklad
  • 2 tsk snabbkaffe Kan uteslutas
  • 8 tsk No Egg Äggersättning som finns i många matbutiker
  • 4 msk vatten
  • 1 dl mjölk
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 6 msk kakao
Caramellsmörkräm
  • 500 g rumsvarmt smör Inte margarin
  • 600 g florsocker
  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 2-3 rejäla nypor flingsalt
Chokladfrosting
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 g mörk choklad Välj en bra sort
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 200 g florsocker
  • 50 g kakao
  • 1 dl vispgrädde
  • 1-2 nypor salt
  1. Bottnar:

    Hacka chokladen i bitar. Smält margarinet, rör ned kaffepulver och chokladhacket och låt det smälta under omrörning. Blanda noegg och vatten i en bunke. Vispa en stund med elvisp. Häll i sockret och vispa en stund till. Vispa ned margarinblandningen och de övriga ingredienserna.

    Fyll 4 st 15-18 cm bakplåtspappersklädda folieformar. Vill du ha tårtan hög, tar du mindre diameter på formarna, med större diameter blir tårtan lite lägre och bredare. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Botten ska vara fast men kladdig. Låt kallna helt.

  2. Smörkräm:

    Vispa smöret vitt och luftigt, länge. Tillsätt florsocker och vispa lite mer. Tillsätt karamelliserad mjölk och vispa ytterligare. Blanda till sist i flingsaltet. Smaka av om det behövs mer salt eller karamelliserad mjölk.

  3. Chokladfrosting:

    Smält chokladen över vattenbad. Vispa smöret och florsockret vitt och luftigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao och choklad, vispa. Ha i grädden och saltet och vispa till en fin och slät smet. Ställ kallt i ca 10 minuter, så den blir lite fast. Ta ut, rör om och spackla din tårta.

  4. Montering:

    Lägg en av bottnarna på en tårtbricka, varva bottnar och caramellsmörkräm och spackla ett lager smörkräm runtom hela tårtan när du fyllt den. Ställ den kallt i ca en halvtimme. Ta fram den och spackla den med chokladfrostingen, det får gärna se lite ruffigt ut, det ger tårtan sin charm. dekorera med en sockerblomma på toppen eller strö över flingsalt.

    Ta fram tårtan minst en timme innan servering.