Ankis Tryffeltårta
Fri från
Äggfritt
Äggfritt
Ingredienser
Så gör du
Mördeg:
- 4 1/2 dl mjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
Tryffelsmet:
- 3 dl vispgrädde
- 1 uns salt
- 2 msk socker
- 500 g blockchoklad (mörk eller ljus)
- 100 g smör
Hacka samman ingredienserna till mördegen och låt den ligga kallt ca 30 minuter.
Klä en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med mördegen ända upp på kanten. Ställ den i frysen ett tag så glider degen inte ner när den gräddas. Sätt ugnen på 175°.
Grädda i ugnen tills kakan fått färg, ca 20 minuter.
(Hit kan man förbereda - ställ i frysen. Ta fram och låt tina innan tryffelsmeten hälls i).Tryffelsmet:
Häll grädde, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp. Ta av från värmen.Lägg ner blockchokladen i mindre bitar och smöret. Rör och låt det smälta ihop till en jämn smet. Ställ eventuellt tillbaka kastrullen på värmen en stund.
Häll smeten i det avsvalnade pajskalet och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
Det går utmärkt att förbereda tårtan ett dygn i förväg.Serveringsförslag:
Lätt vispad grädde och färska bär, t.ex. jordgubbar eller hallon och ev. citronmeliss.