Blåbärstårta med lemoncurd och choklad
En ljuvligt vacker och somrig tårta med bläbärsgrädde, citronkräm och vit choklad,
Räcker till 8-10 bitar
8-10 bitar
Ingredienser
Så gör du
Tårtbotten
- 125 g smör
- 80 g vit choklad
- 125 g vetemjöl
- 4 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
Fyllning
- 1/2 dl lemoncurd gärna hemgjord
- 3/4 dl blåbärssylt med vanilj gärna hemgjord
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl färska blåbär
- 1 frp savardiokex
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter ca 24cm i diameter.
Smält smöret och låt svalna lite. Rör ner den hackade vita chokladen så att den smälter. Häll ner mjölken.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Rör försiktigt ner ägg och sockersmeten där i. Rör därfter i det smälta smöret och chokladen. Vispa inte utan vänd ner allt försiktigt. Häll ner i formen och grädda längst ner i ugnen ca 45min.
Ta ut kakan och låt den svalna innan den skärs i två delar. Blanda lemoncurden med blåbärssylten och bred fyllningen mella tårtbottnarna.
Mixa hälften av blåbären. Vispa grädden och vänd ner blåbärsmixen. Bred blåbärsgrädden på tårtan och runt om. Dela kexen i lämplig höjd och sätt fast runt tårtan. Garnera med resterande blåbär.