Citronyoghurt-tårta
Tips:
Byt ut lemmoncurd mot en god sylt.
Använd kokos i stället för mandel om du är nötallergiker
Receptet insänt av Daniel Blomqvist, Västerås
Ingredienser
Så gör du
Botten:
- 2 ägg
- 1,5 dl socker (140 g)
- 1,5 dl mjöl (140 g)
- 1 tsk bakpulver (5 g)
- smör till formen
Topping:
- 3 äggvitor (spar gulor)
- 1 dl socker (90 g)
- 40 g mandelspån
- rasp från 1/2 citron
Fyllning:
- 7 dl Turkisk / Grekisk yoghurt
- 7 blad gelatin
- 1 dl vispgrädde
- 3 äggulor (spar äggvitor)
- 1 dl socker (90 g)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 citron, rasp och saft
- 2 dl lemmoncurd
Garnering:
- 50 g rostade mandelspån
Botten: Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
Sikta mjöl och bakpulver och blanda försiktigt med äggsmeten. Fyll smeten en välsmord form med löstagbar botten.
Grädda i nedre delen av ugnen 15 min vid 175 grader. Sänk temperaturen och grädda ytterligare 20 min vid 150 grader.
Låt kallna.Ta botten ur formen (skär ev. loss kanten med en smal kniv)
Dela botten i mitten och lägg den nedre delen på ett tårtfat.Stryk ett tunt lager av lemmoncurd på toppen av den nedre delen.
Diska formenFyllning: Lägg gelatinen i kallt vatten.
Vispa grädden till skum.
Vispa äggulorna med sockret poröst.
Tillsätt citronsaft och -rasp och resten av lemmoncurd.
Ljumma yoghurten lätt i mikro (30 grader)
Krama ur gelatinen och smält den vid låg effekt i mikron.
Blanda gelatin först med yoghurt och sedan med äggsmeten. Rör denna smet försiktig ihop med grädden.
Lägg tårtringen utan botten runt tårtbotten på tårtfatet.
Fördela fyllningen jämn på botten i formen.
Lägg på den övre delen av tårtbotten med marängsidan uppåt.
Täck över med matfilm och kyl ner i minst 6 timmar.
Ta bort tårtringen (använd ev. en smal kniv).
Garnera sidorna med rostade mandelspån.