Bild på Enhörningens våningstårta

Enhörningens våningstårta

Dr. Oetker, www.oetker.se
mån, 2017-01-23 14:38

Här är receptet på en lekfull och god tårta som passar perfekt att bjuda på till kalas eller när du vill ha något extra.

Receptet ger

12
st
portioner

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Tårtbotten

Ingrediens

  • 300 gram rumsvarmt smör
  • 4,5 dl strösocker
  • 9 st äggvitor
  • 1,5 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1,5 dl rapsolja
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 3 dl mjölk

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 1 påse Dr. Oetker Tårtmousse Vaniljsmak
  • 2 dl kall mjölk
  • 1 dl vispgrädde

Rubrik

  • Topping

Ingrediens

  • 6 st, stora äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 300 gram rumsvarmt, osaltat smör
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker

Rubrik

  • Dekoration

Ingrediens

  • Dr Oetker Sugar fondant i gul, vit, rosa
  • Dr. Oetker Dekorationsglasyr gul
  • Dr. Oetker Soft silverpärlor
  • Dr. Oetker Minipearls
  • vispad grädde
  • dr. Oetker Gelfärd (röd)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa 4 st 15 cm runda springformar och en kvadratisk 22 cm springform med lite vetemjöl.

  2. Vispa smör och socker fluffigt med en elvisp.

  3. Tillsätt äggvitor, en i taget och vispa väl efter varje.

  4. Tillsätt vaniljsocker och olja under vispning. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål.

  5. Tillsätt hälften av mjölblandningen till smeten, vispa på låg hastighet. Häll i mjölk och blanda smeten jämn.

  6. Tillsätt sista mjölblandningen och blanda till jämn smet.

  7. Dela upp smeten lika i formarna (väg och dela på 7 där en del går i varje 15 cm form och resterande 3 delar går i den kvadratiska). Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

  8. Ta ut och låt svalna ca 10 minuter i springformen innan de vänds ut på galler och får svalna helt.

Rubrik

  • Fyllning

Gör så här

  1. Vispa tårtmoussen med kall mjölk tills den blir tjock och fluffig.

  2. Vispa grädden tjock, vänd ned i tårtmoussen och blanda väl.

  3. Stansa ut 4 st 10 cm runda bottnar ur den kvadratiska tårtbotten.

Rubrik

  • Topping

Gör så här

  1. Häll äggvitor och socker i en stor skål. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa för hand i 5 minuter eller tills sockret lästs upp.

  2. Ta skålen från värmen och häll smeten i ny skål sör att sedan vispa den (gärna med elvisp) i ungefär 7-10 minuter till en tjock, fin maräng.

  3. Tillsätt smöret, lite åt gången och vispa ytterligare 3.5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och blanda väl.

Rubrik

  • Montera tårtan

Gör så här

  1. Lägg ihop de större bottnarna med vaniljmousse mellan lagren. (Sätt gärna 1-3 stödpinnar i mitten av nedersta våningen för att minska risken för att andra våningen blir för tung).

  2. Lägg ihop de mindre bottnarna för sig, med mousse mellan lagren.

  3. Bred ett tunt lager topping över båda våningarna för ett jämnt resultat. Ställ tårtorna kallt ca 20 minuter.

  4. Bred ytterligare ett lager topping över tårtorna, tjockare denna gång. Översta våningen behöver vara helt slät.

  5. Montera översta våningen på den undre. Använd topping för att gömma skarven mellan våningarna och börja dekorera.

  6. Använd sockermassa för att skapa enhörningens öron och snurriga horn. Spritsa vispad grädde som färgats rosa till hår. Ögon skapas med gul dekorationsglasyr.

  7. Avsluta med att dekorera tårtan med Minipearls och Silverpärlor.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.