Bild på Festtårta med hallon och chokladmousse

Festtårta med hallon och chokladmousse

Halmstadmia
mån, 2015-01-05 23:17

Det är lite pyssel med att baka denna tårtan och det tar en del tid, men i gengäld blir den väldigt god och du kan med fördel göra den klar någon dag i förväg.

Recept 12 bitar

Botten

Smör till formen

6 äggvitor

300 g florsocker

300 g mandel med skal

Finrivet skal av en obesprutad apelsin

1 tsk bakpulver

Hallonmousse

4 blad gelantin

125 g frysta hallon

2 äggvitor

75 g socker

2½ dl vispgrädde

Chokladmousse

100 g god mörk choklad (minst 70%)

4 äggulor

40 g socker

2½ dl vispgrädde

Glasyr

3 dl vispgrädde

150 g mörk choklad

 

Receptet ger

12
personer

Ingredienser & Gör så här

Gör så här

  1. Botten: Kläm fast bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar botten. (c:a Ø22 cm). Smörj formen. Vispa äggvitorna nästan helt styva, tillsätt florsockret och fortsätt vispa äggvitorna till ett mycket hårt skum. Mixa eller mal mandlarna fint och blanda försiktigt i apelsinskal och bakpulver. Vänd ner mandelblandningen i äggskummet. Fördela 1/3 av smeten i formen. Grädda i 180° varm ugn i 20 minuter. Upprepa så du får 3 bottnar. Låt kallna helt på bakplåtspapper. Rengör formen och klä kanten med plastfolie. Lägg en botten i formen.

    Hallonmousse: Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter. Värm hallonen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och lös upp dem i de varma hallonen under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Vispa vitorna hårt, tillsätt socker och fortsätt vispa till ett riktigt hårt skum. Vispa grädden och blanda med hallonmoset. Vänd sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna. Fördela moussen på bottnen i formen. Lägg på nästa botten.

    Chokladmousse: Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt och hälls försiktigt ner den smälta chokladen under vispning. Ställ åt sidan. Vispa grädden och vänd ner1/3 av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden. Fördela moussen på botten nummer 2 i formen och lägg på den tredje och sista botten. Låt kakan stå i kylen till dagen därpå, eller i minst 4 timmar.

     

    Chokladglasyr: Koka upp grädden. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tills att den löst sig helt. Låt smeten svalna så att den börjar stelna något och häll den sedan över kakan. Dekorera tårtan med t.ex. kristyrblommor, silverkulor, strössel eller bakglitter.

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.