Bild på Födelsedagstårta Big Hero
Bild på Födelsedagstårta Big Hero
Bild på Födelsedagstårta Big Hero
Bild på Födelsedagstårta Big Hero

Födelsedagstårta Big Hero

Tessanbakar, http://tessanbakar.se
tis, 2016-04-05 08:40

Recept på en chokladtårta, fylld med dumlefluff, hallonmousse och hallonkompott. 

Detta är en jättegod radiokaka som passar jättebra till hallonsaft.

Receptet ger

1
tårta

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Chokladbotten:

Ingrediens

  • 5 st ägg
  • mjöl+potatismjöl+kakao
  • socker
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
    Knäck äggen i ett glas, häll upp samma mängd socker i andra glaset och i tredje glaset tar du 1/3-del mjöl, 1/3-del kakao och 1/3-del potatismjöl. Blanda ner bakpulver och vaniljsocker med mjölet och blanda ordentligt.
    Häll upp ägg och socker i en bunke och vispa fluffigt (ca 10 minuter). Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner tills allt är blandat. Klä en form med bakplåtspapper som sticker upp lite över kanten och häll upp smeten.
    Grädda i nedre delen av ungnen i ca 40 minuter. Kolla med en sticka att den är klar. Låt svalna och dela sedan i 3-4 delar.

Rubrik

  • Hallonmousse:

Ingrediens

  • 150 g frysta hallon
  • 0,5 dl florsocker
  • 75 g Philadelphiaost
  • 3 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 1,5 dl grädde

Gör så här

  1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter. Passera hallonen genom en sil eller mixa med en stavmixer och låt svalna en stund. Jag mixar mina men vill man ha den helt slät så är det bättre att sila. Blanda hälften av hallonsaften/mixade hallonen med philadelphia och florsocker.
    Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i resten av hallonsaften/mixade hallonen på låg värme tills de löst upp helt. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-philadelphian.
    Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.

Rubrik

  • Dumlefluff:

Ingrediens

  • 180 g Dumle (23 st)
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Värm grädden i en kastrull. OBS, får ej koka!! Ta bort från plattan, klipp ner dumlekolorna och rör tills det är helt utblandat. Ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
    Vispa som vanlig grädde och fyll tårtan.

Rubrik

  • Hallonkompott:

Ingrediens

  • 200 g hallon
  • 0,5 dl socker

Gör så här

  1. Koka ihop hallon och socker och låt svalna. Det gör inget om den är rätt lös i konsistensen, då blir bottnarna lite saftigare

Rubrik

  • Chokladsmörkräm:

Ingrediens

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl florsocker
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 2-3 msk kakao

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och vispa i kakaon så den löser sig.
    Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt chokladen och fortsätt vispa 5-10 minuter.

Rubrik

  • Dekoration:

Ingrediens

  • 500 g marsipan (kavelmarsipan)
  • Dr. Oetker Gelfärger
  • Svart och vit sockerpasta (eller färga din vita med svart hushållsfärg)

Gör så här

  1. Bred ut ett lager hallonkompott på bottnen och fyll med hallonmousse. På nästa lager tar du hallonkompott och dumlefluff. Jag spacklade tårtan med chokladsmörkräm och täckte med marsipan som jag färgat röd med gelfärg. Ögonen gjorde jag med svart sockerpasta och även det vita är sockerpasta. Dekorationerna på den här tårtan är väldigt enkla. Jag ritade bara upp på papper och skar ut de få dekorationer som behövdes. Det behöver inte alltid 
    vara så komplicerat för att bli bra :-).

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.