Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Hasselnöts- och blåbärstårta med Dulce de leche

Jag har länge varit sugen på att göra en tårta med hasselnötsbottnar men inte riktigt fått till det som jag vill. Men nu så! De här bottnanrna är magisk goda och hasselnötterna passar perfekt ihop med blåbären och kolan.

Så det blev alltså en tårta med hasselnötsbottnar, fylld med blåbärssylt, dulce de leche och blåbärsmousse. Sen täckt med blåbärsmousse runt om och dekorerad med krokant, dulce de leche och färska blåbär. Yumyum!!

Det går jättebra att göra tårtan dagen innan. Tänk på att räkna med i tiden att sylten och bottnarna måste svalna ordentligt innan du monterar tårtan.

Vote
(10)
Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Hasselnötsbottnar
  • 5 dl hasselnötsmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • en nypa salt
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl mjölk
Blåbärssylt
  • 450 g blåbär
  • 3 dl syltsocker
Blåbärsmousse
  • 1 st gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk blåbärssylt
  • 1 msk vatten
Dekoration
  • dulce de leche
  • Dr. Oetker Krokant
  • färska blåbär
  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 3 st runda engångsformar (6 dl). Blanda hasselnötsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.

    Tillsätt mjölken och blanda till sist ner mjölblandningen. Häll upp i formarna och grädda långt ner i ugnen i ca 25 minuter. 

  2. Blåbärssylt: Häll blåbär och socker i en kastrull. Låt koka upp och koka i ca 10 miuter. Mosa blandningen med en mixerstav och ställ åt sidan för att förbereda.

  3. Blåbärsmousse: Ta undan någon dl av sylten som du ska ha som fyllning. Lägg ett gelatinblad i blöt i kallt vatten medans du vispar upp 5 dl grädde. Lägg en msk blåbärssylt och lika mycket vatten i en kastrull och värm upp. Smält ner gelatinbladet och ställ sedan att svalna en stund. Rör sedan ner gelatinblandningen i blåbärsgrädden och blanda noga.

  4. Montera tårtan:
    Lägg en botten på tårtbricka eller tårtfat. Bred på ett lager sylt. Spritsa på lite dulce de leche (jag klippte ett hål i en spritspåse för att lättare få ut det jämnt) och till sist lite mousse. Lägg på nästa botten och upprepa. Använd återstående mousse att täcka hela tårtan med och ställ sedan in i kylskåpet så den får stelna till lite. Dekorera sedan med krokant, dulce de leche och färska blåbär.