Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(25)

Himmelsk chokladkaka

Recept på mjuk och saftig chokladkaka i lager. 

Vote
(25)

Räcker till 12 bitar

Räcker till...

12 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 150 g mörk choklad av god kvalitet
  • 4 st äggvitor
  • 1 knivsudd salt
  • 150 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 4 st äggulor
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 msk kakao
Fyllning
  • 6 msk röd vinbärsgelé
Glasyr
  • 150 g mörk choklad av god kvalitet
  • 1 tsk rapsolja eller solrosolja
  1. Dela chokladen i småbitar och smält den över vattenbad.

  2. Vispa äggvitor och salt till ett styvt skum med hjälp av en elvisp. Var noga så ingen äggula finns kvar i vitorna.

  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst med hjälp av elvispen.

  4. Blanda ned den smälta chokladen och blanda väl. Tillsätt ägg och äggulor, ett i taget och rör ca 30 sek mellan varje.

  5. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och vänd ner det i smeten. Vänd till sist ned äggviteskummet, lite i taget.

  6. Häll degen i en bakplåtspappersklädd springform (Ø 26 cm). Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minutter vid 180° C (varmluft 160° C). Känn med sticka att kakan är klar. Låt stå 10 minuter innan kakan lossas ur formen.

  7. Låt kakan kallna helt innan den delas i två delar med en vass kniv.

  8. Bred hälften av vinbärsgelén på ena delen och lägg den på ett serveringsfat. Lägg på nästa del och tryck ihop halvorna. Bred resten av vinbärsgelén över kakan, bred även gelé på kanterna. 

  9. Blanda glasyren. Börja med att bryta chokladen i små bitar och smält den över vattenbad.

  10. Rör ned oljan i den smälta chokladen och häll ut chokladen över kakan. Använd en slickepott till att breda ut glasyren jämnt. Låt glasyren stelna något innan kakan är färdig att serveras.