Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Hjärt-tårta

Väldigt god tårta. Går att köpa färdiga platter med smördeg om man inte vill göra dom själv. Man kan även använda färdig vaniljkräm om man inte vill göra egen.

hemmamamman

Vote
(4)

Räcker till 1 st Tårta

Räcker till...

1 st Tårta

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

  • 8 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 4 tsk ättiksprit
  • 400 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,5 st gelatinblad
  • 1 dl vispgrädde vispad
  • 0,5 dl hallonsylt
  • 1,5 msk röd vinbärsgelé
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 msk vatten
  1. Smördegen: Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur. Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma till en rund boll och låt den vila 15 min inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

  2.  Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, cirka 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, cirka 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen. Låt den vila på kall plats minst i 15 minuter

  3. Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång

  4. Kavla ut degen ca 3 mm tunn. Ta ut 3 stora hjärtan och lägg på plåt.  Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

  5. Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i mjölk, äggulor, socker och potatismjöl och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjockna.

  6. Rör ner gelatinpulvret i den fortfarande varma krämen och låt den svalna. När krämen är helt kall blanda ner vispad grädde.

  7. Tårtan: Bred hallonsylt på första botten och toppa med vaniljkräm. Lägg på botten nummer två. Bred hallonsylt och vaniljkräm på den också och toppa med botten nummer 3. Bred ut hallonsylt på den översta botten. Smält gelen och häll den över sylten. Blanda florsocker och vatten till en glasyr och ringla över tårtan. Ställ kallt att stelna.