Bild på Isprinsessans tårta
Bild på Isprinsessans tårta

Isprinsessans tårta

Dr. Oetker, www.oetker.se
tors, 2019-11-07 20:10

En riktig drömtårta som för tankarna till ett riktigt snöäventyr. Tårtan som är fylld med blåbär, är täckt av blåfärgad smörkräm och frostigt dekorerad med chokladflagor, snöflingor och maräng.

Tips! Gör med fördel fondantsnöflingorna dagen innan och låt dem torka över natten. De håller de bättre fomen.

Receptet ger

10-12
st
bitar

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Tårtbotten

Ingrediens

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 200 g strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 5 st äggvitor
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 275 g vetemjöl
  • 3 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker blå gelfärg
  • 1 tsk Dr. Oetker violet gelfärg

Rubrik

  • Blåbärsfyllning

Ingrediens

  • 300 g blåbär gärna frysta
  • 85 g strösocker
  • 50 g smör
  • 4 st äggulor
  • 2 msk majsstärkelse exvis Maizena

Rubrik

  • Isflagor

Ingrediens

  • 100 g vit kvalitetschoklad hackad
  • Dr. Oetker Super Hero strösselmix
  • Dr. Oetker Silver strösselmix
  • Dr. Oetker Chocolate Silver Pearls
  • 3 droppar Dr. Oetker blå gelfärg

Rubrik

  • Smörkräm

Ingrediens

  • 4 st äggvitor
  • 175 g strösocker
  • 200 g smör
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2 tsk Dr. Oetker blå gelfärg

Rubrik

  • Dekoration

Ingrediens

  • 50 g Dr. Oetker Sugar Fondant Vit
  • Dr. Oetker Glittergel eller silvrig glitterspray
  • maränger
  • Dr. Oetker Super Hero strösselmix
  • Dr. Oetker Silver strösselmix
  • Dr. Oetker Chocolate Silver Pearls

Gör så här

  1. Börja med att läsa igenom hela receptet, det har många moment och några av dem kanske måste förberedas dagen innan. Smeten till denna tårta är en "vit smet" dvs. en smet utan äggula,  den är därför speciellt lämplig för infärgning.  Vi använder 3 små springformar i detta recept, välj en storlek mellan 15-18 cm.

  2. Sätt ugnen på 175 °C varmluft.

  3. Tårtbottnar: Vispa smör och socker ljust och luftigt. Vispa samman mjölk och äggvitor i en annan skål. Sikta mjöl, bakpulver och vaniljsocker samman.  Häll växelvis mjöl- och mjölkblandningen i smörblandningen och vänd ihop smeten.  

     

  4. Häll 1/3 del av smeten i en smord springform (ø 18 cm) med bakpapper i botten. Nästa 1/3 av smeten färgas blå och hälls i nästa smorda springform (ø 18 cm). Den sista 1/3 färgas violett och hälls också den i en springform (ø 18 cm). 

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Känn efter med en provsticka om bottnarna är färdiggräddade. Stickan skall vara torr. Låt bottnarna svalna helt i sina formar.

  6. Blåbärsfyllning: Värm blåbären i en kastrull eller gryta på svag värme tills de börjar vätska sig. Öka värmen och låt bären sjuda. Sila och spara endast saften från bären. 

  7. Häll tillbaka 2 dl bärsaft i kastrullen. Tillsätt socker, smör, äggulor och majsstärkelse. Hetta upp blandningen under konstant vispning. Låt den koka upp tills den tjocknar. Tag av från värmen och låt svalna helt i kylskåp. 

  8. Isflagor: Häll hackad vit choklad i en skål som tål micro.  Värm chokladen i 30 sekunder åt gången, och rör om emellanåt. Upprepa tills chokladen börjar smälta. Därefter värmer du bara i 10 sekunder åt gången, rör om mellan värmningarna. Chokladens temperatur får inte överstiga. 31 ºC. 

  9. Färga chokladen med 3 droppar Concentrated Blue Colour. Bred ut den i ett tunt jämnt lager på en bit bakplåtspapper, så den får en tjocklek på ca. 2 mm. Täck med strössel och Chocolate Silver Pearls och låt chokladen stelna. När chokladen stelnat bryts den i olika storlekar efter önskemål.  

  10. Smörkräm: Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Värm försiktigt blandningen i ett vattenbad tills det börjar skumma och når en temperatur på 65 °C. Ta skålen från vattenbadet och vispa tills äggblandningen når rumstemperatur. Enklast är om du använder en bakmaskin. 

  11. Tärna smöret och tillsätt bitarna i äggbladningen lite i taget under konstant vispning. Om smörkrämen blir för tunn sätts den i kylskåp en liten stund innan du fortsätter vispa.  Tillsätt vaniljen och blanda väl. 

  12. Lägg en del av smörkrämen i en spritspåse med en stor rund tyll (ø 20 mm). Spara resterande smörkräm i skålen, detta skall användas till att bred tårtan med.

  13. Montering: Stjälp upp den blå tårtbotten på ett tårtfat. Spritsa en ring smörkräm längs hela kanten av tårtan. Bred på hälften av blåbärsfyllningen på mitten av tårtbotten, ända ut till kanten på smörkrämen. Lägg den lila tårtbotten ovanpå och upprepa proceduren med smörkräm och blåbärsfyllning. Toppa med den ljusa tårtbottnen. Täck hela tårtan med ett tunt lager smörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet i minst 30 minuter. 

     

  14. Färga den kvarvarande smörkrämen i önskad blå nyans och fyll en spritspåse med samma runda tyll. Spritsa duttar av smörkräm över hela tårtan och smeta ut dem jämnt så att du får en marmorerad effekt, och man också kan se lite av den vita smörkrämen. Spritsa små duttar på toppen av tårtan med resterande smörkräm.

  15. Dekoration: Kavla ut fondanten.  Pudra ev underlaget med florsocker för att undvika att fondanten fastnar i bänken/bordet. Ta ut snöflingor med hjälp av en utstickare. Dekorera ev snöflingorna med glittergel eller silverglitterspray och låt dem torka, gärna över natten.

     

  16. Blanda de olika slags strösslen i blått och silver samman. Tryck in strösslen i smörkrämen runt hela nedre delen av tårtan. Dekorera till sist toppen av tårtan med fondant-snöflingor, blå chokladisflagor,  maränger och strössel.

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.