Julklappstårta
Recept på en pepparkaksdoftande tårta med krämig philadelphiafyllning och julig dekoration.
Räcker till 10-12 st bitar
10-12 st bitar
Ingredienser
Så gör du
Två tårtbottnar
- 175 g smör
- 2 dl socker
- 2 st ägg
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 0,5 tsk Dr. Oetker bikarbonat
- 2 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
- 0,5 tsk nejlikor
- 50 g Dr. Oetker hackad mandel
- 1,5 dl grädde
Fyllning
- 200 g smör
- 3 dl florsocker
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 300 g naturell färskost typ Philadelphiaost
Dekoration
- 500 g Dr. Oetker Sugar Fondant White 2 förpackningar
- Dr. Oetker gelfärger röd och grön
- Dr. Oetker Writing Icing dekorationsglasyr
Förberedelse: Lägg bakpapper i två små springformar (ca 15 cm i diameter). Klä även kanterna med bakpapper. Värm ugnen till 175° C.
Tips: har du inte dubbla springformar kan man grädda en stor tårtbotten istället som delas i tre delar. Kakan blir då inte lika hög
Vispa smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och rör ned i äggblandningen. Tillsätt mandel och grädde.
Fördela smeten i formarna och grädda i 30-40 minuter. Känn med provsticka att den är torr. Låt bottnarna svalna.
Vispa smör och florsocker till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och färskost. Rör krämen slät.
Dela bottnarna i två delar vardera. Bygg ihop en tårta av de fyra delarna med smörkräm mellan varje lager. Täck hela kakan med resterande smörkräm. Sätt kakan i kyl i 15 minuter.
Kavla ut sockermassan på ett bakbord. Använd lite florsocker vid utvavling. Täck kakan med sockermassan. Skär bort överbliven sockermassa runt kakan och färga resterna med röd och grön färg. Forma rektanglar i olika storlekar, både 2- och 3-dimensionella.
Fäst bitarna på kakan med hjälp av dekorationsglasyr (writing icing).
Använd dekorationsglasyren till att göra band på ”paketen”.