Bild på Ljuvlig våningstårta
Bild på Ljuvlig våningstårta

Ljuvlig våningstårta

baka.se
ons, 2016-06-08 10:27

Denna ljuvliga tårta fylld med vanilj- och smörkräm, jordgubb- och rabarbermousse är gjord utav Jessica Varzakakos. Med detta bidrag gick hon direkt till final i Cake It Away 2016. Grattis! 

Receptet ger

1
stor tårta

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Tårtbottnar:

Gör så här

  1. Jag gjorde 4 tårtbottnar till varje våning, för att få höjd på tårtan. Gräddade bottnar i formar med storlekarna: 15 cm, 20 cm och 26 cm.

    Receptet bygger på att man har 3 lika stora glas. Det första glaset fyller man med ägg, den andra med lika mycket socker och den tredje med lika mycket vetemjöl. (se bild)

    Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
    Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
    Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

    Sedan ställer man två likadana glas bredvid och fyller det ena med socker så att det blir lika mycket i det glaset som i ägg-glaset och så likadant med mjöl. Vill man ha en luftigare botten kan man byta ut 1/3 av mjölet till potatismjöl. Vilket jag alltid gör!

    I mjölglaset häller man sedan i bakpulver: 

    2 tsk till 4 ägg
    2,5 tsk till 6 ägg
    3,5 tsk till 10-11 ägg

    Blanda vetemjöl och potatismjöl.  I mjölblandningen rör du sedan ner bakpulver. Vispa ägg och socker riktigt luftigt, gärna upp emot tio minuter.

    Sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt runt tills det är helt blandat. Häll upp smeten i dina olika stora springformar. Grädda långt ner i ugnen i 35-40 minuter för 5-7 ägg
    45-50 minuter för 8-10 ägg. Men gräddningstiden kan variera från ugn till ugn. Kolla med en sticka att den är helt klar!

Rubrik

  • Rabarbermousse:

Ingrediens

  • 300 g rabarber
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1-2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2,5 gelatinblad Dr. Oetker
  • 2 dl grädde

Rubrik

  • Jordgubbsmousse

Ingrediens

  • 300 g jordgubbar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1-2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2,5 gelatinpulver Dr. Oetker
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Gör rabarbermoussen för sig, och jordgubbsmoussen för sig:

    Tvätta och ansa rabarber. Mät upp jordgubbar och tärnade rabarber i en kastrull.

    Fyll på med vatten, socker och vaniljsocker. Låt koka upp och småbubbla ca 10 minuter tills allt mjuknat.

    Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen.

    Ställ den att stelna i kyl i ca 6 h. Vispa upp grädde mellanhårt och blanda försiktigt med fruktmoset.

Rubrik

  • Vaniljkräm/glasskräm:

Ingrediens

  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl eller 2 msk majsstärkelse
  • 2 st äggulor
  • 3-5 krm vaniljpulver eller 1-2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • ca 4 dl grädde

Gör så här

  1. Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag innan.)
    Vispa till en jämn smet.
    Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.
    (OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)
    Rör i vaniljpulver eller vaniljsocker.
    Låt krämen svalna.
    För att få glasskräm blandar jag sedan försiktigt detta med lika mkt vispad grädde. (Där måste man prova sig fram, beroende om man vill ha mer eller mindre gräddsmak el vaniljsmak men jag tror jag kan ha haft ca 4 dl grädde).

     

Rubrik

  • Smörkräm:

Ingrediens

  • 345 g smör
  • 12-13 dl florsocker
  • 6 tsk kokande vatten eller samma mängd kokande koncentrerad jordgubbssaft, om du vill smaksätta din smörkräm
  • några droppar karamellfärg eller pastafärg

Gör så här

  1. Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då).

    Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.
    Jag smaksatte den med koncentrerad jordgubbssaft.

Rubrik

  • Rabarberkräm:

Ingrediens

  • 500 g rabarber
  • dl socker

Gör så här

  1. Som jag bara lät koka ihop så att det blev kräm  och bredde det under varje mousselager.

Rubrik

  • Dekoration:

Ingrediens

  • ca 1,5 kg marsipan
  • Dr. Oetker Gelfärger
  • Valfritt dr. Oetker dekorationsströssel
  • Valfritt band som man kan knyta runt som dekoration

Gör så här

  1. Jag gjorde fyra bottnar på varje våning för att få höjd.

    Tårtbotten - rababermousse, tårtbotten -glasscreme, -tårtbotten, jorgubbsmousse-tårtbotten, och upprepade på varje våningslager. Även ett tunt lager av vanlig kokt rabarerbräm under rabarberlagret för att ytterligare öka på rabarbersmaken, det var därför jag hade det lagret underst varje gång.

    Sedan hade jag tunna tårtbrickor mellan alla lager och även ett par stödpinnar, sådana som man kan köpa på Panduro, för att tex göra egna klubbor, under varje tårtbricka för att tårtan inte ska rasa ihop.

    Slutligen är tårtan först täckt av ett tunt lager smörkräm och de spritsade rosorna på mellanvåningen är av samma smörkräm.

    De andra lagren är täckta av marsipan som jag färgat svagt grå. 

    På toppen ställde jag ett coctailglas och fyllde med olika sorter Dr Oetker strössel som jag också lät "ramla ut" och ned för tårtkanten. 

    Jag använde vanligt "blingband" som jag knöt runt 2 utav bottnarna. 

     

     

Jessica Lindersson Varzakakis´tårta

Jessica Lindersson Varzakakis´ tårta klar vinnare. Härliga smakkombinationer, elegant och frestande!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.