Marängtårta med hallon
Recept på krispiga marängbottnar med hallonkräms-fyllning och toppad med färska hallon. Mums!
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till ca 10-12 portioner
ca 10-12 portioner
Ingredienser
Så gör du
- 3 ägg M/L
- 180 g socker
- 1 msk pressad citron
Hallonkräm:
- 2,5 dl vispgrädde
- 2 dl creme fraiche 34%
- 6 msk florsocker
- koncentrerad hallonsaft
Dekoration:
- ca 500 g färska hallon
- ev. lite florsocker
Marängbottnar: Blanda äggvitor, socker och pressad citron i en värmetålig skål eller bunke. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten. Värm marängsmeten över vattenbad och rör om tills sockret löst sig.
Sätt ugnen på 130 grader varmluft. Lägg bakplåtspapper på en två plåtar.
Vispa marängmassan i 5-7 minuter tills den är blank och har svalnat. Fördela marängmassan i 3 lika stora rundlar (ca 20 cm i diameter) på plåtarna. Sätt plåtarna i ugnen och sänk direkt värmen till 90 grader.
Grädda bottnarna i 1,5 timme och stäng av ugnen. Låt bottnarna svalna i ugnen innan de försiktigt avlägsnas från bakplåtspappret.
Hallonkräm: Vispa grädde, creme fraiche, florsocker och koncentrerad hallonsaft efter smak till en luftig kräm.
Lägg den nedersta marängbotten på det fat den ska serveras på. Det kan vara svårt att flytta på marängtårtan när den är färdig. Fördela 1/3 av hallonkrämen på den första marängbotten och lägg därefter ett lager hallon över. Lägg nästa marängbotten ovanpå och fördela ännu en 1/3 av krämen. Därpå läggs ytterligare ett lager hallon. Lägg den sista botten överst och fördela den sista 1/3 av krämen på toppen. Dekorera toppen av tårtan med de sista hallonen.
Pudra ev tårtan med lite florsocker strax innan servering. Om bären är lite stötta och fuktiga så uteslut florsockret då det annars bara smälter. Servera tårtan direkt eller låt den stå högst en timma i kylskåp. Står den längre blir marängbottnarna mjuka.