Bild på OS i rulltårta
Bild på OS i rulltårta

OS i rulltårta

Bagerskan, www.bagerskan.se
mån, 2012-07-30 10:19

Ingen har väl missat att det är OS i London just nu… Trots att jag är ganska anti-sport så såg jag på invigningen och blev imponerad över vilket jobb dom lagt ner, bara att regissera 2500 statister…!
Just rulltårta är faktiskt ett gammalt klassiskt engelsk bakverk och vad passar då inte bättre än att pimpa den OS-style? Att göra mönster i tårtbotten har jag sett flera göra på internet och nu tog jag äntligen chansen. Och trots grundlig eftertanke och mycket förarbete så blev det inte riktigt rätt ändå… *ler*

Receptet ger

1
rulltårta

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1,5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • FYLLNING: Citron eller jordgubbscurd + ett lager grädde blir lagom sött o gott!

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.

  2. Vispa ägg och socker poröst.

  3. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.

  4. För att göra mönster tar du undan lite smet i en eller flera skålar och färgar i önskad färg. För att få stark färg rekommenderar jag pastafärg framför hushållsfärg.

  5. Spritsa ut ditt mönster med hjälp av en sprits. Vill du spritsa utefter ett mönster är mitt tips att först rita upp det på baksidan av bakplåtspappret, då bilden/mönstret kommer hamna på utsidan av rulltårtan så som du gör det behöver du inte tänka på att göra det spegelvänt.
    OBA! Ska du däremot skriva en text måste den skrivas spegelvänt för att bli rätt på rulltårtan!

  6. Baka antingen av mönstret i ugnen i ca 3 minuter eller låt stå ett tag i frysen tills allt stelnat. Bre sedan över resterande smet över mönstret, hjälp till med en liten sked för att få smet i alla skrymslen och vrår. Baka rulltårtan i ca 5 - 7 minuter tills den fått fin färg.

  7. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Lägg på en blöt kökshandduk och dra efter en stund sedan försiktigt pappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under en långpanna.

  8. Bre på ca 2 dl valfri curd + ca 3 dl vispad grädde och rulla sedan försiktigt ihop rulltårtan.

Hade det inte bara varit

Hade det inte bara varit enklare att dekorera tårtan när den var ihop rullad och klar med olika tårtdekoration / tårtsprits i olika färger?
bara en tanke...

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.