Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Prinsesstårta

 


helsingborgrecepten

Vote
(9)

Räcker till 8 bitar

Räcker till...

8 bitar

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatis mjöl
  • 2 tsk bakpulver
Fyllning
  • 3 dl marsan kräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk Dr Oetker vaniljsocker
  • 1/2 dl hallonsylt
Garnering
  • färdigt marsipanlock
  • ros och blad
  • 50 gram mörk blockhoklad
  • florsocker
  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Tårtbotten: Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar)

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Häll den i formen.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna.

  5. Dela kakan i 3 bottnar.

  6. Fyllning: Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Låt den kallna.

  7. Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.

  8. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att den blir lite högre på mitten och runt kanterna.

  9. Garnering: Lägg på marsipanlocket.

  10. Garnera med rosor och blad.

  11. Smält chokladen i mikrovågsugn eller vattenbad. Häll den i en plastpåse och klipp av ett litet hörn. Spritsa ut chokladen på tårtan. Sikta över florsocker.

    Tips

    Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Originalreceptet gjordes på 30 -talet av hushållsläraren Jenny Åkerström då prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid var elever till Jenny.