Bild på Sommardröm

Sommardröm

baka.se
tis, 2016-05-10 10:55

Receptet på denna ljuva sommartårta skickade Jennifer Nordin in som sitt bidrag i Cake It Away 2016, och gick direkt vidare till final! 

Receptet ger

1
tårta

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Chokladbottnar: (Blir 4 st)

Ingrediens

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 5,5 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 msk Dr. Oetker bikarbonat
  • 1,5 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 3,5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 2 dl rapsolja (naturell)
  • 3,5 dl kokhett vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft).

    Smöra och mjöla kanterna på 4 st springformar (21-22 cm i diameter. Även engångsformar i aluminium går bra)

    Täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner ALLA torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk, olja lite lätt i en annan bunke.

    Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör i hop till en jämn smet. Tillsätt de varma vattnet och blanda till en klumpfri smet. Fördela smeten lika i alla 4 st formarna och grädda formarna i ca 40 min. Känn med en sticka så bottnarna är färdiga. Låt bottnarna svalna.

    Jämna eventuellt till översidan på alla bottnar med en vass kniv om de känns rundade. 

     

Rubrik

  • Smörkräm:

Ingrediens

  • 400 g rumsvarmt osaltat smör (ej margarin)
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 4 st äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Vispa äggvitor, socker, salt för hand i ett vattenbad tills alla sockerkorn lösts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa, nu med elvisp tills marängen är helt kall. Tillsätt lite i taget av det rumsvarma smöret och vispa tills det blir en slät kräm. 

     

Rubrik

  • Philadelphiafyllning:

Ingrediens

  • 500 g philadelphia
  • 2,5 dl florsocker
  • 1,5 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2,5 dl vispgrädde (40 %)
  • Rivet skal av 2 citroner

Gör så här

  1. Vispa philadephia, florsocker, vaniljsocker lite lätt i en bunke. Rör ner grädden lite i taget. Vispa tills det blir en fin kräm. Sist i med citronskalet.

Rubrik

  • Mjölkchokladganache:

Ingrediens

  • 200 g mjölkchoklad (Marabou)
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Hacka chokladen i bitar och lägg den i en plastskål. Hetta upp grädden men låt den INTE koka. Häll grädden över chokladen och rör om tills allt smält. Låt svalna en stund.

     

Rubrik

  • Dekoration:

Ingrediens

  • Ca 1 liter färska jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär eller annan valfri frukt
  • Dr. Oetker Silverkulor

Rubrik

  • Montering utav tårtan:

Gör så här

  1. Dela de valfria bären i små bitar . Lägg första botten på ett tårtfat. 
    Fördela philadephiakrämen på botten och strö lite av bären på.
    Andra tårtbotten gör du likadant med. Även den tredje botten likadant.

    Sen på med den fjärde tårtbotten som "locket" på tårtan. Täck hela tårtan med  vaniljsmörkrämen och låt stelna i kylen i ca 30 min.

    Sen tas mjölkchokladganachen och droppas med en sked i kanten på tårtan så den rinner ned över kanten. Tänk på att göra detta moment ganska snabbt då ganachen stelnar fort.

    Sätt Dr Oetkers silverkulor som droppar där ganachen slutar. Sen dekoreras tårtan med hela bär uppepå och fortsätt dekorera mera med Dr Oetkers silverkulor. 

     

Sommaren i ett nötskal

Jodgubbslandet. En och annan regnskur som blir till silverdroppar i den bruna jorden. En tårta som räcker till alla, och som tillgodoser alla smaker. Eller bjud på den till hösten, så minns alla hur sommaren verkligen var.

Sommardröm!

Underbar! Vill hugga in direkt!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.