Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(31)

Sommartårta med smak av jordgubb och citron

Recept på en somrig tårta i rosa toner. Som fyllning har vi använt jordgubbsmousse och citronfromage. Perfekt tårta till kalas och sommarfest.

Tips! Om du är otålig kan du sätta tårtan i frysen i stället för kylen tills den har satt sig. Du kan dock också med fördel förbereda tårtan dagen innan servering.

Vote
(31)

Räcker till 12 st bitar

Räcker till...

12 st bitar

Ingredienser

Så gör du

  • 4 st ägg stl M/L
  • 150 g socker
  • 2 tsk Taylor & Colledge Vanilla Paste
  • 0,25 dl vatten
  • 150 g vetemjöl
  • 0,5 tsk Dr. Oetker bakpulver
Fyllning
  • 1 påse citronfromage
  • 1 påse Dr. Oetker Tårtmousse Jordgubb
  • 5 dl mjölk
Gräddrosor och marsipanband
  • 1 dl vispgrädde
  • Dr. Oetker dekorationsströssel valfri sort
  • 300 g marsipan
  • 150 g florsocker
  • 40 g Dr. Oetker flytande glykos
  • Dr. Oetker Gelfärg Röd
  • lite Maizena till kavling
  1. Sätt ugnen på 200° C över-och undervärme.

  2. Tårtbotten:

    Vispa ägg, socker och vaniljsocker skummande och luftigt med en elvisp i 4-5 minuter. Tillsätt vatten och vispa väl. Sikta ned vetemjöl och bakpulver i äggsmeten och vänd samman. Häll smeten i en  smord springform på 24 cm i diameter, gärna med bakpapper i botten, och grädda tårtbotten i 20-25 minuter, nederst i ugnen.

  3. Känn efter med en kaksticka om botten är färdiggräddad. Stickan ska vara torr. Om kakan börjar få för mycket färg i ugnen kan du lägga en bit alluminiumfolie över formen medan kakan gräddas färdigt.  Låt tårtbotten svalna helt på ett galler och dela den sedan i 2 bottnar.

  4. Citronfromage & Jordgubbsmousse: Börja med att förbereda formen så att den är redo att hälla moussen i.  Lägg plastfolie i en springform eller tårtring. Lägg den ena tårtbotten i formen.

  5. Blanda 4 portioner citronfromage enligt anvisningarna på förpackningen. Häll fromagen i formen och lägg på nästa tårtbotten. 

  6. Blanda tårtmoussen enligt anvisningarna på förpackningen. Häll moussen på toppen av den översta tårtbotten och jämna ut med en palett. Ställ tårtan i kylen tills moussen har satt sig.

  7. Om du önskar göra moussebomber: spara lite av jordgubbsmoussen och lägg i silikonformen. Ställ bomberna i frysen tills moussen har satt sig.

  8. När tårtan har satt sig tar du försiktigt ut den ur formen och lägg eventuellt moussebomber på toppen. Det är viktigt att du lossar moussebomberna när de fortfarande är frysta, annars lossnar de inte.

  9. Gräddrosor: Vispa grädden hårt och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa små toppar på toppen av tårtan mellan moussebomberna (om du har valt att göra sådana). Dekorera med dekorationspärlor eller frystorkade bär.

  10. Marsipanband: Knåda marsipan, florsocker, glykos och röd gelfärg samman till en sammanhållande massa. Lägg marsipanen i en försluten påse i kylskåp tills den skall användas.  Kavla marsipanen med hjälp av majsstärkelse till ett långt band, det ska kunna nå hela vägen runt tårtan (ca 60 cm långt, 6 cm brett och 3-5 mm tjockt). Se till att marsipanen går lätt att flytta under hela kavlingen. Skär bandet medan marsipanen fortfarande ligger på bordet så att att kanterna är jämna – glöm inte att mäta tårtan innan du börjar skära. Svep marsipanbandet runt om tårtan och skär bort eventuellt överflödig marsipan så att kanterna blir jämna.