Bild på Vegansk blåbärsmoussekaka

Vegansk blåbärsmoussekaka

Dr. Oetker, www.oetker.se
tors, 2018-09-06 13:33

Det här receptet på blåbärstårta är både veganskt, laktosfritt och fritt från tillsatt socker. 

Receptet ger

10-12
bitar
1 springform 21 cm

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Rom-russin botten

Ingrediens

  • 75 g dadlar utan kärnor
  • 1 påse Dr. Oetker korinter 75 gram
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk Dr. Oetker romarom
  • 50 g flagade hasselnötter eller mandelspån

Rubrik

  • Vegansk blåbärsmousse

Ingrediens

  • 200 g cashewnötter
  • 400 g frysta blåbär tinade
  • 80 g lönnsirap (65 ml)
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 påsar Dr. oetker vegegel veganskt alternativ till gelatin
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljarom
  • 3 msk citronsaft
  • 150 g kokosolja

Rubrik

  • Dekoration

Ingrediens

  • färska blåbär
  • kokosflagor

Rubrik

  • Förberedelse:

Gör så här

  1. Till det här receptet är det viktigt att ha en bra matberedare eller blender för att lyckas. Dela eventuellt moussereceptet på två om skålen till matberedaren är för liten. Vi har använt en 21 cm vid springform och klädd med bakpapper och plastfolie så att kakan ska lossna lätt. Har du bara en mindre form går det bra att använda den, mousselagret blir då högre. 

    Lägg de råa cashewnötterna i blöt i kallt vatten minst 2 timmar (gärna 4 timmar) innan de ska användas.  Då blir de blötlagda och fungerar perfekt som ett veganskt alternativ till färskost i detta recept.

Rubrik

  • Rom-russin botten:

Gör så här

  1. Blanda dadlar, korinter och vatten i en kastrull och koka samman under omrörning tills vattnet har dunstat.  Hacka frukten till en fin massa i en matberedare tillsammans med romaromen. Tillsätt hasselnötsflagorna och rör hastigt om så att massan fortfarande har en fin struktur.

  2. Täck botten av springformen med ett ark bakpapper och lås fast kanterna runtom så att pappret ligger stramt. Klä formens kanter med plastfolie. Fördela nötmassan över formens botten i ett tunt tunt lager. Tryck ut den jämnt och ställ formen i kylskåp.

Rubrik

  • Vegansk blåbärsmousse

Gör så här

  1. Lägg de frysta blåbären och lönnsirapen i en kastrull och låt koka upp. När blåbären har släppt all saft, fortsätt till nästa steg.

  2. Lös upp Vegegel i kallt vatten och tillsätt den i blåbären under omrörning. Koka upp tills massan tjocknar (1-2 min). Tillsätt citronsaft och vaniljarom och låt massan svalna helt.

  3. Sila cashewnötterna och mixa tills de är så finfördelade som möjligt. Tillsätt smält kokosolja och fortsätt blanda. Tillsätt den svala blåbärsmassan och mixa den tills moussen är jämn.  

  4. Häll moussen över botten och slå formen mot bordsskivan så att ytan lägger sig jämn. Ställ kakan i kylskåp 3-4 timmar tills moussen har satt sig.

Rubrik

  • Dekoration:

Gör så här

  1. Öppna springformen och placera kakan på ett serveringsfat. Dra försiktigt av plasten från kanten och dekorera ovansidan av kakan med färska blåbär och stick ner kokosflagor i moussen. Kakan kan förvaras upp till 2 dagar i kylskåp.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.