Bullfest i långpanna
I detta recept bakas bullarna i långpanna, för att sen kunna serveras med mjuk vaniljglass. Det blir så mycket mer än bara en bulle i handen!
Räcker till 20 bullar
20 bullar
Ingredienser
Så gör du
Vetedeg:
- 25 g jäst för söta degar
- 2,5 dl mjölk 3 %
- 3/4 dl strösocker
- 1,5 msk kardemumma stött
- 1 st ägg stort
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl special (420 g)
- 100 g smör rumsvarmt
- 1 st ägg till pensling
Fyllning:
- 100 g smör rumsvarmt
- 150 g mandelmassa
- 60 g pistagenötter finmalda
- 1 tsk vaniljpulver
Garnering:
- pärlsocker, mandelspån och pistagenötter
Vetedeg:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till max 37 grader i en kastrull och blanda med jästen. Rör ner socker, kardemumma, ägg, salt och sist mjölet lite i taget.
Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen i en hushållsassistent tills den blir helt slät och elastiskt, i cirka 10 minuter,
Låt jäsa under bakduk i 1 timme medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Dela smöret små bitar och lägg i en bunke. Riv ner mandelmassan.
Finmal pistagenötterna och blanda ner.
Rör ner vaniljpulver och blanda med en slickepott till en jämn smet.
Montering:
Sätt ugnen på 250 grader och klä en valfri långpanna med bakplåtspapper.
Knåda degen och kavla ut till en rektangel, cirka 40 x 50 cm.
Fördela fyllningen med en palett eller en slickepott och rulla ihop till en lång rulle. Dela i 20 bullar.
Lägg bullarna bredvid varandra i långpannan och låt jäsa i ytterligare 30 min.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker, mandelspån och pistagenötter.
Ställ in bullarna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i ca 20-25 min tills bullarna får en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljglass.