Glutenfria saffransbullar
Recept på saftiga bullar med smak av saffran som hör julen till!
Fri från
Glutenfritt
Glutenfritt
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till ca 40 bullar
ca 40 bullar
Ingredienser
Så gör du
Bullar:
- 100 g laktosfritt smör
- 5 dl laktosfri mjölk
- 50 g jäst
- 2 msk psyllium
- 2 msk Dr. Oetker Saffransarom
- ca 10 dl gluten- och laktosfritt mjöl Spara ca 0,5 dl till utbakningen
- 1-1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
Fyllning:
- 300 g rumstempererat laktosfritt smör
- 1,5 dl socker
- 2 msk Dr. Oetker vaniljsocker
Garnering:
- 1 st ägg
- pärlsocker
1. Smält smöret och tillsätt mjölk, värm blandningen tills det blir fingervarmt (37°C).
2. Blanda saffransarom med lite socker. Lös upp jästen med lite av den fingervarma mjölkblandningen. Tillsätt sedan all mjölkblandning, Psyllium, saffran och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Blanda samman alla övriga ingredienserna och kör degen i en köksmaskin med degkrok i ca 5 minuter (spara ca 0,5 dl till utbakningen).
4. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 10 minuter.
5. Mjöla bakbordet med det sparade mjölet och kavla ut degen till 2 plattor, bred på fyllningen, rulla sedan ihop degen och dela varje rulle i 20 bitar.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en bakplåt och låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
7. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda kanelbullar i mitten av ugnen, 200°C i ca 8-10 minuter.