Bild på Kanelbullar med äppelsmak

Kanelbullar med äppelsmak

Hembakningsrådet, www.hembakningsradet.se
tis, 2010-09-28 10:53

Med äppeljuice i degen och äppelmos i fyllningen får kanelbullarna en frisk höstsmak.

Foto: Åsa Dahlgren

Receptet ger

15-20
st

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
  • 2 1/2 dl äppeljuice drickfärdig
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 krm salt
  • 8 1/2 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör

Rubrik

  • Fyllning:

Ingrediens

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk farinsocker eller strösocker
  • 1/2 msk kanel
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl äppelmos

Rubrik

  • Pensling:

Ingrediens

  • 1 uppvispat ägg

Gör så här

  1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.

  2. Tilllsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa unde rbakduk ca 30 minuter.

  3. Rör samman smör, socker, kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.

  5. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden och vik över den ofyllda sidan. Skär i ca 2 cm breda remsor, dela dem på längden men låt dem hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut (det blir mindre kladdigt om man gör det här på en tallrik med strösocker).

  6. Låt jäsa övertäckt på bakpappersklädd plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

  7. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

Riktig smarriga!! Jag värmde

Riktig smarriga!! Jag värmde dock upp äppeljuicen innan jag hällde i den!! gjorde både byxbullar och vanliga (bara rullade) och vi tyckte att det va stor skillnad och byxbullarna va godare!! Dessa kommer jag garanterat att baka igen!!!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.