Bild på Kanelbullar med äppelsmak i långpanna

Kanelbullar med äppelsmak i långpanna

Hembakningsrådet, www.hembakningsradet.se
tis, 2010-09-28 12:26

Det är både äppeljuice och äppelmos i de goda kanelbullarna i långpannan. Det är praktiskt att kalljäsa på plåten i kyl över natten - ta fram dagen därpå, låt jäsa upp  ordentligt och sen grädda.

Foto: Åsa Dahlgren

Receptet ger

20
st
brytbullar

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 1/2 paket jäst
  • 2 1/1 dl äppeljuice drickfärdig
  • 1/2 dl sirap eller strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 krm salt
  • 8 1/2 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ev. florsocker

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk farinsocker eller strösocker
  • 1/2 msk kanel
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl äppelmos

Rubrik

  • Pensling:

Ingrediens

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.

  2. Tillsätt sirapen, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

  3. Rör samman smör, socker, kanel, och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.

  5. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar. Lägg dem glest på bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm).

  6. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Eler låt jäsa på vanligt vis i rumstemperatur under bakduk i ca 30 minuter.

  7. Ta fram plåten ur kylen och låt bullarna jäsa upp ordentligt i rumstemperatur minst en timme. Sätt ugen på 225 grader.

  8. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

  9. Dofta över florsocker och servera som brytbröd elelr uppskuret i bitar.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.