Ingredienser
Så gör du
- 1 pkt/ påse Kronjäst för söta degar (röd)
- 5 dl mjölk
- 1,5 l vetebröd special
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1,5 tsk malen kardemumma
Fyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk malen kanel
Garnering
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här (färsk KronJäst)
1. Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i margarin och smula KronJäst för söta degar över.
2. Värm mjölken till 37°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min.
3. Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Kör sedan några varv i maskinen.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till ca 40x30 cm stoar plattor. Bred ut tunt med fyllningen, vik dubbel och skär ut 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
5. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min.
6. Pensla knutarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 min
Gör så här (torr KronJäst)
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda torrjästen i mjölet.
3. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, smör och ljummen mjölk (37°C). Blanda till en slät deg. Låt degen jäsa i 30 min på bordet.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till ca 40x30 cm stoar plattor. Bred ut tunt med fyllningen, vik dubbel och skär ut 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
5. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min.
6. Pensla knutarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 min.