Kardemummasnurror
Bullar med smak av mandel och kardemumma. Görs med fördel samtidigt som Kanelknutar (samma deg och dumt att "slösa" ett halvt paket jäst): http://www.baka.se/recept/kanelknutar-0
Receptet är från Hemmets Journal.
Räcker till 36 st bullar
36 st bullar
Ingredienser
Så gör du
Bulldeg
- 25 gram jäst
- 5 dl mjölk
- 125 gram smör
- 2 st ägg
- ½ tsk salt
- 1,25 dl strösocker
- 15 dl vetemjöl
Fyllning
- 1 dl sötmandel
- 1½ tsk kardemummakärnor
- 100 gram smör
- 1 dl strösocker
Pensling
- 1 st ägg
- mandelspån
Smula ner jäst i en degbunke. Värm mjölk till 37 grader. Häll över jästen och blanda tills det löst sig. Klicka i rumsvarmt smör och rör om. Blanda i ägg, salt, socker och mesta delen av mjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk i cirka 45 minuter. Gör fyllningen under tiden. Mal mandel och stöt kardemumman. Rör ihop tillsammans med smör och socker. Dela degen i två delar och kavla till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop degen från långsidan. Skär i lagom stora bitar. Lägg bullarna i formar och låt jäsa under handduk i cirka 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med mandelspån. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 8 minuter.