Karlsbadergifflar med mandelmassa & hasselnötter
Räcker till ca 24-32 st
ca 24-32 st
Ingredienser
Så gör du
- 1 pkt / påse Kronjäst för söta degar
- 1,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 8 dl vetemjöl
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Fyllning
- 75 g hackade hasselnötter
- 75 g farinsocker
- 100 g Odense mandelmassa, riven
Garnering
- 1 ägg
- mandelflarn
Gör så här (färsk KronJäst)
1. Smula ner KronJäst för söta degar i en bunke. Häll över den 37°C mjölken, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.
2. Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och Odense mandelmassa, riven.
3. Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
4. Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230°C.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 min.
Gör så här (torr KronJäst)
1. Blanda KronJäst för söta degar med vetemjölet. Värm mjölken till 40°C, häll i ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.
2. Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och Odense mandelmassa, riven.
3. Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
4. Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230°C.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 min.